دوره 16، شماره 4 - ( زمستان 1404 )                   جلد 16 شماره 4 صفحات 77-65 | برگشت به فهرست نسخه ها

XML English Abstract Print


Download citation:
BibTeX | RIS | EndNote | Medlars | ProCite | Reference Manager | RefWorks
Send citation to:

Jouyban M, Biglari Kahlan M, Ahdeno A, Smkhani Akbarinejhad H. Comparison the Effectiveness of Mindfulness-based Cognitive Therapy with Short-term Solution-focused Therapy on Pain Anxiety & Psychological Health in Patients with Chronic Headache. JAP 2026; 16 (4) :65-77
URL: http://jap.iums.ac.ir/article-1-5808-fa.html
جویبان مبین، بیگلری کهلان مهدی، عهدنو امیرحسین، اسمخانی اکبری نژاد هادی. مقایسه اثربخشی شناخت‌درمانی مبتنی بر ذهن‌آگاهی با درمان راه‌حل‌محور کوتاه‌مدت بر اضطراب درد و سلامت روان‌شناختی بیماران مبتلا به سردرد مزمن. بیهوشی و درد. 1404; 16 (4) :65-77

URL: http://jap.iums.ac.ir/article-1-5808-fa.html


1- کارشناس ارشد روان‌شناسی بالینی، دانشگاه آزاد اسلامی واحد علوم پزشکی، تبریز، ایران
2- دانشجوی پرستاری، دانشگاه آزاد اسلامی واحد علوم پزشکی، تبریز، ایران
3- گروه روان‌شناسی، موسسه آموزش عالی نبی اکرم (ص)، تبریز، ایران ، hadiAkbarinejhad@yahoo.com
چکیده:   (44 مشاهده)
زمینه و هدف: سردرد مزمن علاوه بر مشکلات جسمانی، مسائل روان‌شناختی را تحت تأثیر قرار می‌دهد، از این رو در کنار مداخلات طبی، باید به مداخلات روان‌شناختی این گروه از افراد نیز پرداخته شود. هدف پژوهش حاضر مقایسه اثربخشی شناخت‌درمانی مبتنی بر ذهن‌آگاهی با درمان راه‌حل‌محور کوتاه‌مدت بر اضطراب درد و سلامت روان‌شناختی بیماران مبتلا به سردرد مزمن بود.
مواد و روش‌‌ها: روش پژوهش، نیمه‌‌آزمایشی با طرح پیش‌آزمون- پس‌آزمون و پیگیری با گروه کنترل بود. جامعه آماری پژوهش را مردان مبتلا به سردرد مزمن شهر تبریز در سال 1403 تشکیل دادند. 45 نفر با استفاده از روش نمونه‌گیری هدفمند انتخاب، و به‌صورت تصادفی در سه گروه قرار گرفتند. گروه‌های آزمایشی، درمان مختص گروه خود را به‌ترتیب در 8 و 6 جلسه 5/1 ساعته دریافت کردند، اما گروه کنترل هیچ درمانی را دریافت کردند. تجزیه و تحلیل یافته‌ها از طریق آزمون تحلیل واریانس آمیخته با اندازه‌گیری مکرر انجام گرفت.
یافته‌ها: بین نمرات اضطراب درد و سلامت روان‌شناختی در گروه‌های آزمایش و کنترل در پیش‌آزمون تفاوت معنی‌داری وجود نداشت (05/0<P). هر دو درمان در مقایسه با گروه کنترل، اضطراب درد و سلامت روان‌شناختی بیماران مبتلا به سردرد مزمن را در پس­آزمون به‌ترتیب کاهش و افزایش دادند (001/0>p). در مرحله پیگیری، اثر این دو درمان بر اضطراب درد و سلامت روان‌شناختی ماندگار بود (001/0>p). تأثیر این دو درمان بر اضطراب درد و سلامت روان‌شناختی در مراحل پس‌آزمون و پیگیری یکسان بود (05/0<p).
نتیجه‌گیری: براساس یافته‌های این پژوهش می‌توان نتیجه گرفت که این دو درمان موجب کاهش اضطراب درد و افزایش سلامت روان‌شناختی بیماران سردرد مزمن شده‌اند.
 
متن کامل [PDF 843 kb]   (25 دریافت)    
نوع مطالعه: پژوهشي | موضوع مقاله: مديريت درد مزمن
دریافت: 1404/8/19 | پذیرش: 1404/9/26 | انتشار: 1404/12/10

ارسال نظر درباره این مقاله : نام کاربری یا پست الکترونیک شما:
CAPTCHA

ارسال پیام به نویسنده مسئول


بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.

کلیه حقوق این وب سایت متعلق به بیهوشی و درد می باشد.

طراحی و برنامه نویسی : یکتاوب افزار شرق

© 2026 CC BY-NC 4.0 | Anesthesiology and Pain

Designed & Developed by : Yektaweb