دوره 15، شماره 1 - ( بهار 1403 )                   جلد 15 شماره 1 صفحات 22-13 | برگشت به فهرست نسخه ها

Ethics code: IR.IAU.SHAHROOD.REC.1397.043

Avazzadeh A, Babaei H, Kalhor A, Jannati Toupkanloo K, Zamen Ghadirli A, Yahyaei B. Investigating the effects of short-term and long-term doses of injectable ketamine on the histopathology of the cerebral cortex in infants of exposed maternal rats. JAP 2024; 15 (1) :13-22
عوض زاده علیرضا، بابایی حسام الدین، کلهر آریا، جنتی توپکانلو کیمیا، ضامن قدیرلی آفاق، یحیایی بهروز. بررسی اثرات تزریق دوز های کوتاه مدت و بلند مدت کتامین در موش های صحرایی بر هیستوپاتولوژی قشر مخ نوزادان حاصل از باروری آن ها. بیهوشی و درد. 1403; 15 (1) :13-22

1- دانشجوی پزشکی، کمیته تحقیقات دانشجویی، واحد شاهرود، دانشگاه آزاد اسلامی، شاهرود، ایران
2- گروه پزشکی، واحد شاهرود، دانشگاه آزاد اسلامی، شاهرود، ایران
3- گروه پزشکی، مرکز تحقیقات نانوذرات بیولوژیک در پزشکی، واحد شاهرود، دانشگاه آزاد اسلامی، شاهرود ، behroozyahyaei@yahoo.com
مقدمه: استفاده زیاد از کتامین در رژیم های درمانی متفاوت و همچنین سو مصرف آن برای مقاصد غیر پزشکی به خصوص در سال های اخیر منجر به نگرانی درباره ی عوارض جانبی آن شده است. در مطالعه پیش رو سعی بر آن شده است تا تاثیر کتامین بر بافت قشر مخ جنین حاصل از موش صحرایی مادر در مواجهه قرار گرفته بررسی شود.
روش کار: مطالعه روی 15 سر موش صحرایی ماده (3 گروه 5 تایی شامل گروه کنترل، گروه بیهوش شده بلند مدت با کتامین، گروه بیهوش شده کوتاه مدت و مکرر با کتامین) انجام گرفت. سپس تغییرات هیستوپاتولوژیک قشر مخ نوزادان حاصل از باروری موش‌های دریافت کننده کتامین ارزیابی شد. در اجرای این طرح اخلاق کار با حیوانات آزمایشگاهی رعایت شده است.
نتایج: یافته های مطالعه ما نشان  داد که در نمونه های گروه کنترل در بافت مغز و لایه های مختلف موجود تغییراتی دیده نشد و نظم و انسجام بافت مغزی کاملا مشخص و نرمال گزارش شد. در گروه دوز کوتاه مدت و بلند مدت کتامین هیچ تغییری نسبت به گروه کنترل نداشته و تنها تعداد سلول های میکروگلیا نسبت به گروه کنترل کمتر بود.
بحث و نتیجه گیری: قرار گرفتن در معرض کتامین در دوران امبریوژنزیس می تواند مانع تکثیر سلولی در ناحیه ی نورونی قشر مغز جنین موش صحرایی شود که در مطالعه حاضر در هر دو گروه تزریقی کتامین کاهش سلول های میکروگلیا مشاهده شد اما تغییرات بافتی و ساختاری چشمگیری در دو گروه دریافت کننده کتامین در مقایسه با گروه کنترل رویت نشد.

نوع مطالعه: پژوهشي | موضوع مقاله: بیهوشی زنان
دریافت: 1401/8/18 | پذیرش: 1402/10/10 | انتشار: 1403/3/10