دوره 14، شماره 4 - ( زمستان 1402 )                   جلد 14 شماره 4 صفحات 35-25 | برگشت به فهرست نسخه ها

naji matanag, mansouriyeh N. The comparison of coping styles, psychological flexibility and hope in people with chronic pain and people without chronic pain. JAP 2024; 14 (4) :25-35
ناجی متنق فاطمه، منصوریه نسترن. مقایسه سبک‌های مقابله‌ای، انعطاف‌پذیری روانشناختی و امید در افراد دارای درد مزمن و افراد بدون درد مزمن. بیهوشی و درد. 1402; 14 (4) :25-35

1- کارشناسی ارشد روانشناسی بالینی، گروه روانشناسی بالینی، دانشکده علوم پزشکی، علوم پزشکی تبریز، دانشگاه آزاد اسلامی، تبریز، ایران
2- استادیار، گروه روانشناسی بالینی، دانشکده علوم پزشکی، علوم پزشکی تبریز، دانشگاه آزاد اسلامی، تبریز، ایران ، n.mansoreye1984@gmail.com
زمینه و هدف: درد مزمن میتواند تجربه‌ای پیچیده و طاقت‌فرسا باشد. چنین وضعیتی میتواند ابعاد مختلف زندگی و عملکرد فرد را تحت تاثیر قرار دهد. هدف این پژوهش مقایسه سبک‌های مقابله‌ای، انعطاف‌پذیری روانشناختی و امید در افراد دارای درد مزمن و افراد بدون درد مزمن بود.
روش بررسی: این پژوهش یک مطالعه توصیفی - تحلیلی مقطعی از نوع علی مقایسه‌ای بود. جامعه آماری پژوهش شامل کلیه افراد ۲۰ تا ۶۵ ساله بود که در پاییز سال ۱۴۰۱ به بیمارستان سینا و کلینیک شیخ‌الرئیس تبریز مراجعه کرده بودند. ابتدا از جامعه آماری ۱۲۰ نفر (۶۰ فرد مبتلا به درد مزمن و۶۰ فرد بدون دردمزمن) به روش نمونهگیری دردسترس انتخاب شدند. سپس دادهها از طریق پرسشنامه‌های راهبردهای مقابله ای رزنشتایل و کیف، پرسشنامه  پذیرش و عمل نسخه دوم و مقیاس امید اشنایدر گردآوری شدند. درنهایت دادهها با استفاده از روش آماری تحلیل واریانس چند متغیره، تحلیل واریانس تک متغیره و آزمونT  مستقل و همچنین  SPSSنسخه ۲۵ مورد تحلیل قرار گرفتند.
یافته‌ها: نتایج نشان داد که افراد دارای درد مزمن و افراد سالم تفاوت معناداری در مولفههای راهبردهای مقابله با درد، انعطاف‌پذیری روانشناختی و امید دارند.
نتیجه‌گیری: یافتههای پژوهش حاضر لزوم استفاده از الگوی چندوجهی را در تبیین درد مزمن نشان میدهند. همچنین یافته های این پژوهش می‌توانند مبنای تجربی مناسبی برای تدوین برنامه‌های آموزشی و درمانی برای افراد دارای درد مزمن قرار گیرند.

دریافت: 1402/5/11 | پذیرش: 1402/7/21 | انتشار: 1402/12/10