دوره 14، شماره 1 - ( بهار 1402 )                   جلد 14 شماره 1 صفحات 59-48 | برگشت به فهرست نسخه ها

Arefian M, Asgari Mobarakeh K. Definition, classification and critical review of the most influential theories of pain from the past to the present. JAP 2023; 14 (1) :48-59
عارفیان محسن، عسگری مبارکه کریم. تعریف، طبقه بندی و مروری انتقادی بر تآثیرگذار ترین نظریه‌های درد از گذشته تا به امروز. بیهوشی و درد. 1402; 14 (1) :48-59

1- دانشجوی دکتری، دانشکده علوم تربیتی و روانشناسی، گروه روانشناسی، دانشگاه اصفهان، اصفهان، ایران
2- دانشیار، دانشکده علوم تربیتی و روانشناسی، گروه روانشناسی، دانشگاه اصفهان، اصفهان، ایران ، asgari_ir@yahoo.com
مقدمه: مفهوم درد از زمان پیدایش آن در دوران باستان موضوع بحث بوده است. از سال 1800 میلادی با توجه به توسعه علوم تجربی، نظریه‌های مختلف درد مبتنی بر شواهد تجربی شکل گرفت. با این حال، نظریه های موجود در مورد درد ممکن است برای تفسیر برخی از جنبه های درد مناسب باشند، اما هنوز هیچ کدام به طور کامل تمام جنبه های درک درد را توضیح نمی دهند. چهارچوب: در پژوهش حاضر به بررسی تعریف درد، طبقه بندی انواع درد پرداخته شده است. در مرحله بعد نظریه­های سنتی ادراک درد مثل نظریه اختصاصی، نظریه الگو، نظریه کنترل دروازه و سیر تحول نظریه های بررسی شده است. همچنین تأثیرگذارترین نظریه های زیست روان اجتماعی موجود که مبنای پژوهش ها و مداخلات حوزه درد هستند، مورد توجه قرار گرفته است. در پایان به مرور نظریه های زیستی و آخرین دستاوردهای زیست شناختی از درد مزمن و حاد پرداخته شده است. نتیجه‌گیری: تا به امروز هیچکدام از نظریه­های درد، همه جنبه­های درد را پوشش نمی­دهد، بنابراین به­منظور درک بهتر درد با هدف سیاست­گذاری های بهداشت، پژوهش و درمان، لازم است به نظریه­های مختلف درد پرداخته شود.

نوع مطالعه: مروری | موضوع مقاله: مدیریت درد حاد
دریافت: 1401/10/13 | پذیرش: 1401/10/25 | انتشار: 1402/3/10