دوره 5، شماره 2 - ( تابستان 1393 )                   جلد 5 شماره 2 صفحات 48-40 | برگشت به فهرست نسخه ها

Hemmati K, Derikvand E, Delpisheh A, Safari M. Comparison between effects of different doses of pethidine and fentanyl on shivering after spinal anesthesia in orthopedic patients referred to Imam Khomeini Hospital (RH) of Ilam. JAP 2014; 5 (2) :40-48
همتی کریم، دریکوند الهام، دل پیشه علی، صفری مظفر. مقایسه اثر دوزهای متفاوت پتیدین و فنتانیل در درمان لرز پس از بی حسی نخاعی در بیماران ارتوپدی مراجعه کننده به بیمارستان امام خمینی (ره) شهر ایلام. بیهوشی و درد. 1393; 5 (2) :40-48

1- دانشگاه علوم پزشکی ایلام ، khematy@gmail.com
2- دانشگاه علوم پزشکی ایلام

زمینه و هدف: لرز یکی از عوارض ناخوشایند و شایع پس از عمل جراحی بوده که با مشکلاتی از قبیل افزایش مصرف اکسیژن، افزایش فشار داخل جمجمه و عوارض دیگر همراه می­باشد . هدف از این مطالعه مقایسه اثر دوزهای متفاوت پتیدین و فنتانیل در درمان لرز پس از بی­حسی نخاعی در بیماران ارتوپدی بوده است.

مواد و روش­ها: در یک کارآزمایی بالینی 60 بیمار ارتوپدی مراجعه کننده به بیمارستان امام خمینی شهر ایلام طی فروردین ماه 1392 لغایت شهریور ماه1392 مورد بررسی قرار گرفتند. شرکت کنندگان به­طور تصادفی در دو گروه30 نفری پتیدین و فنتانیل تقسیم شدند. شدت لرز پس از بی­حسی نخاعی در دو گروه مورد ارزیابی و مقایسه قرار گرفت . تحلیل آماری با استفاده از آزمون­های تی زوجی، تی مستقل ومجذور کای در نرم­افزار SPSS نسخه 16 انجام و 05/0> P معنی­دار در نظر گرفته شد.

یافته­ها: شرکت کنندگان از نظر عوامل مؤثر بر نتایج پس از عمل همسان بودند. 3/98% از بیماران شدت لرز خفیف و 7/1% شدت لرز متوسط داشته و هیچ موردی از شدت لرز شدید گزارش نشد. میانگین و انحراف معیار شدت لرز در دو گروه به­طور چشمگیری کاهش یافت اما بین کاهش شدت لرز در دو گروه اختلاف آماری معنی­دار وجود نداشت (28/0= P ). گروه­ها از نظر شدت لرز قبل از مداخله (052/0= P ) و بعد از مداخله (47/0= P ) تفاوت معنی­دار نداشتند.

نتیجه گیری: تاثیر دو داروی پتیدین و فنتانیل در پیشگیری از لرز پس از عمل جراحی همسان می­باشد. لذا توصیه می­شود متخصصین بیهوشی با توجه به سایر شرایط بیماران، نوع داروی مورد استفاده جهت کنترل لرز بعد از عمل را انتخاب نمایند.

متن کامل [PDF 292 kb]   |   متن کامل (HTML)   (3554 دریافت)
نوع مطالعه: پژوهشي | موضوع مقاله: بیهوشی رژیونال
دریافت: 1393/4/2 | پذیرش: 1393/4/2 | انتشار: 1393/4/2