زمینه و هدف :
یکی از اعمال جراحی شایع در زنان، سزارین است . از اینرو، انتخاب تکنیک بیهوشی کم خطر، مطلوب و مقرون به صرفه برای مادر و نوزاد حایز اهمیت است . از روشهای بیهوشی سزارین، میتوان بیحسی نخاعی را نام برد . باید از داروهای دارای قابلیتهای بهتر با کمترین آسیب ممکن استفاده کرد . از جمله مواد افزودنی به بیحسکنندههای موضعی جهت انجام بیحسی نخاعی، " اپینفرین " است که یک منقبض کننده عروقی است که از آن برای افزایش شدت و مدت بیدردی، به همراه بیحس کنندههای موضعی استفاده میشود .
مواد و روشها :
این مطالعه یک کارآزمایی بالینی تصادفی دوسوکور میباشد . 60 بیمار زن به دو گروه دریافت کننده لیدوکایین به تنهایی و لیدوکایین همراه با اپینفرین تقسیم شدند ( گروه1 : 60 میلیگرم لیدوکایین 5 % (2/1 میلیلیتر ) و گروه 2 : 60 میلیگرم لیدوکایین 5 % (2/1 میلیلیتر ) همراه با 2/0 میلیگرم اپینفرین) . پس از آن متغیرهایی همچون: فشار خون سیستولیک و دیاستولیک، ضربان قلب بیمار، تعداد تنفس و اشباع اکسیژن خون شریانی که توسط پالس اکسیمتری اندازهگیری شد، سطح بلاک حسی بیمار، سطح بلاک حرکتی و سطح بلاک سمپاتیک بیمار، آپگار دقایق 1 و 5 نوزاد و عوارض احتمالی همراه داروهای بیهوشی ثبت گردید . در آخر یافتهها براساس روشهای آماری مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفتند .
یافتهها:
میانگین ضربان قلب در دقیقه 5 در دو گروه لیدوکائین 5 % و لیدوکائین 5 % همراه با اپینفرین به ترتیب 51/31 ± 8/101 و 04/25 ± 4/107 بود که از نظر آماری ارتباط معناداری وجود داشت (05/0> P ). میزان گسترش داروی تزریق شده، در دو گروه از لحاظ آماری تفاوت معنیداری داشته است (04/0> P )، بهطوریکه در گروه لیدوکایین بالا رفتن سطح بلاک حسی شایعتر بوده است . اختلاف سطح بلاک حسی و سمپاتیک در دقیقه 5 و 15 در دو گروه از لحاظ آماری معنیدار میباشد (05/0 p< ). در گروه لیدوکائین % 5 افراد افت فشار بیشتری(3/83%) نسبت به گروه لیدوکائین 5 % همراه با اپینفرین (3/63%) داشتند ولی بین افت فشار در دو گروه رابطه معناداری وجود نداشت (08/0 > p ).
نتیجهگیری:
براساس مطالعه انجام گرفته میتوان گفت که تداوم بلاک حسی، حرکتی و سمپاتیک در گروه دریافت کننده لیدوکایین همراه با اپینفرین بیشتر از گروه دریافت کننده لیدوکایین به تنهایی است و در این حالت نیاز به استفاده از داروهای بیهوشی اضافی جهت انجام سزارین به نحو زیادی منتفی است . در واقع این مسئله بیانگر طولانی شدن اثر لیدوکایین در اثر افزودن اپینفرین میباشد .
بازنشر اطلاعات | |
این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است. |