دوره 15، شماره 2 - ( تابستان 1403 )                   جلد 15 شماره 2 صفحات 11-1 | برگشت به فهرست نسخه ها

Sarbazi F, Pourjafar M, Haghighi Shokouhi F, Smkhani Akbarinejhad H. Effectiveness of Mindfulness-based Stress Reduction Therapy on Pain Anxiety and Psychological Health of Man with Epilepsy. JAP 2024; 15 (2) :1-11
سربازی فاطمه، پورجعفر مریم، حقیقی شکوهی فاطمه، اسمخانی اکبری‌نژاد هادی. اثربخشی درمان کاهش استرس مبتنی بر ذهن‌آگاهی بر اضطراب درد و سلامت روان‌شناختی مردان مبتلا به صرع. بیهوشی و درد. 1403; 15 (2) :1-11

1- کارشناس ارشد روان‌شناسی عمومی، دانشگاه شهید مدنی آذربایجان، تبریز، ایران
2- کارشناسی ارشد روان‌شناسی بالینی، دانشگاه علوم پزشکی آزاد اسلامی، تبریز ، ایران
3- کارشناسی روان‌شناسی، موسسه آموزش عالی سراج، تبریز، ایران
4- گروه روان‌شناسی، موسسه آموزش عالی نبی اکرم (ص)، تبریز، ایران ، hadiakbarinejhad@yahoo.com
زمینه و هدف: بیماران مبتلا به صرع درگیر مشکلات روان‌شناختی متعددی هستند، بنابراین در برنامه بهبودی آن‌ها علاوه بر مداخلات طبی باید مداخلات روان‌شناختی نیز مدنظر قرار گیرد. پژوهش حاضر با هدف تعیین اثربخشی درمان کاهش استرس مبتنی بر ذهن‌آگاهی بر اضطراب درد و سلامت روان‌شناختی بیماران مبتلا به صرع انجام شد.
مواد و روش‌ها: روش پژوهش، نیمه­تجربی با طرح پیش­آزمون- پس­آزمون و پیگیری با گروه کنترل بود. جامعه آماری را مردان مبتلا به صرع شهر تبریز که در سال 1402 عضو انجمن صرع این شهر بودند تشکیل دادند. 30 نفر با روش نمونه‌گیری هدفمند انتخاب، و به‌طور تصادفی در دو گروه قرار گرفتند. اعضای گروه آزمایش درمان مختص گروه خود را در 8 جلسه 5/1 ساعته دریافت کرد؛ اما گروه کنترل درمانی دریافت نکرد. هر دو گروه، پیش، پس و 4 ماه پس از مداخله به‌پرسشنامه‌های 20 سوالی اضطراب درد مک‌کراکن و دینگرا و 28 سوالی سلامت عمومی گلدبرگ پاسخ دادند.  داده­ها توسط آزمون تحلیل واریانس با اندازه­گیری مکرر تجزیه و تحلیل شدند.
نتایج: بین نمرات اضطراب درد و سلامت روان‌شناختی گروه آزمایش و کنترل در پیشآزمون تفاوت معنی‌داری وجود نداشت (05/0<P). نتایج نشان داد که درمان کاهش استرس مبتنی بر ذهن‌آگاهی در مقایسه با گروه کنترل، اضطراب درد و سلامت روان‌شناختی مردان مبتلا به صرع را در پس‌آزمون به‌ترتیب کاهش و افزایش داده است (001/0>P). تأثیر درمان کاهش استرس مبتنی بر ذهن‌آگاهی بر اضطراب درد و سلامت روان‌شناختی در مرحله پیگیری ماندگار بود (001/0>P).
نتیجه­گیری: به‌نظر می‌رسد درمان کاهش استرس مبتنی بر ذهن‌آگاهی می‌تواند سبب کاهش اضطراب درد و افزایش سلامت روان‌شناختی مردان مبتلا به صرع شود، از این‏رو به احتمال زیاد می‏تواند راهبرد درمانی مفیدی برای بهبود اضطراب درد و سلامت روان‌شناختی مردان مبتلا به صرع باشد.
دریافت: 1403/3/4 | پذیرش: 1403/2/18 | انتشار: 1403/7/10