دوره 15، شماره 1 - ( بهار 1403 )                   جلد 15 شماره 1 صفحات 92-82 | برگشت به فهرست نسخه ها

Ethics code: scu.ac.ir/9903052058901/ EE

Badihi M, nasiri F, sharifan S, Amirkhani S, Biriaei Najaf Abadi D, shokrolahi M. effectiveness of cognitive analytic therapy on experiential avoidance and cognitive emotion regulation in Patients with chronic pain.. JAP 2024; 15 (1) :82-92
بدیهی مرضیه، نصیری فاطمه، شریفان شادی، امیرخانی سعیده، بی ریائی نجف آبادی دلارام، شکراللهی مژگان. اثربخشی درمان شناختی تحلیلی بر اجتناب تجربی و تنظیم شناختی هیجان بیماران مبتلا به درد مزمن. بیهوشی و درد. 1403; 15 (1) :82-92

1- گروه روانشناسی، دانشکده علوم انسانی، دانشگاه آزاد اسلامی واحد بادرود، بادرود، ایران
2- گروه روانشناسی، دانشکده روانشناسی و علوم تربیتی، دانشگاه اصفهان، اصفهان ایران
3- گروه روانشناسی، دانشکده روانشناسی و علوم تربیتی، دانشگاه آزاد اسلامی واحد نجف آباد، نجف آباد، ایران
4- گروه روانشناسی، دانشگاه پیام نورواحد نجف آباد، نجف آباد، ایران
5- گروه روانشناسی، دانشکده علوم انسانی، موسسه آموزش عالی راغب اصفهانی، اصفهان ، ایران ، Delarambireyaee@gmail.com
6- گروه روانشناسی، دانشکده روانشناسی و علوم تربیتی، دانشگاه شهید چمران اهواز، اهواز، ایران
مقدمه: پژوهش حاضر با هدف بررسی اثربخشی درمان شناختی تحلیلی بر اجتناب تجربی و تنظیم شناختی هیجان در بیماران مبتلا به دردمزمن انجام شد. روش کار: این پژوهش مطالعه  نیمه تجربی با طرح پیش­آزمون، پس­آزمون و پیگیری، همراه با گروه گواه بود. جامعه آماری کلیه بیماران مبتلا به درد مزمن شهر اصفهان در سال 1401 بود. در نمونه­گیری با روش نمونه گیری دردسترس و داوطلبانه، تعداد 24 بیمار مبتلا به درد مزمن انتخاب و به طور تصادفی به گروه آزمایش و کنترل گمارده شدند (12 = n). گروه آزمایش درمان شناختی تحلیلی را به مدت 16 جلسه هفتگی دریافت کرده و گروه کنترل هیچ­گونه مداخله­ای دریافت نکرد. ابزار مورد استفاده پژوهش شامل پرسش­نامه پذیرش و عمل (2011) و پرسش­نامه تنظیم هیجان گارنفسکی (2001) بود که در سه مرحلۀ پژوهش تکمیل شد. داده­های به ­دست آمده با روش آماری تحلیل واریانس با اندازه­گیری مکرر مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.یافته ها: نتایج حاصل از تحلیل داده ها نشان داد که بین میانگین‌های تعدیل شده متغیرهای اجتناب تجربی و تنظیم شناختی هیجان در دو گروه تفاوت معناداری وجود دارد(05/0>P). پس می توان نتیجه گرفت که درمان شناختی تحلیلی بر اجتناب تجربی و تنظیم شناختی هیجان در بیماران مبتلا به درد مزمن  اثربخش است(05/0>P). نتیجه گیری: با توجه به اثرگذاری درمان شناختی تحلیلی بر متغیرهای پژوهش میتوان از این روش درمان برای بهبود بیماران مبتلا به درد مزمن سود جست.

دریافت: 1403/2/7 | پذیرش: 1403/3/6 | انتشار: 1403/3/10