دوره 14، شماره 4 - ( زمستان 1402 )                   جلد 14 شماره 4 صفحات 94-84 | برگشت به فهرست نسخه ها

Ethics code: 1000/176 ک.ا.پ

Zareiserkani B, Shojaodin‎ S ‎, Letafatkar A. The effect and durability of combined occupational education and yoga Intervention on pain and ‎trunk extensor muscle endurance of male employees of Iran khodro Diesel Company with non-‎specific chronic low back pain. JAP 2024; 14 (4) :84-94
زارعی سرکانی بابک، شجاع الدین صدرالدین، لطافت کار امیر. تأثیر و ماندگاری پروتکل ترکیبی آموزش شغلی و یوگا بر شدت درد و استقامت عضلات اکستانسور ‌تنه کارکنان مرد شرکت ایران خودرو دیزل مبتلا به کمر درد مزمن غیر اختصاصی. بیهوشی و درد. 1402; 14 (4) :84-94

1- کارشناس ارشد آسیب شناسی ورزشی و حرکات اصلاحی دانشگاه خوارزمی
2- دانشیار آسیب شناسی ورزشی و حرکات اصلاحی،دانشگاه خوارزمی ، sa_shojaedin@yahoo.com
3- دانشیار آسیب شناسی ورزشی و حرکات اصلاحی،دانشگاه خوارزمی
زمینه و هدف: کمر درد مزمن یکی از اختلالات اصلی در محیط های کاری و کارخانجاتی است. پژوهش حاضر با هدف بررسی تاثیر و ماندگاری پروتکل ترکیبی آموزش شغلی و یوگا بر شدت درد و استقامت عضلات اکستانسور تنه بود.
مواد و روش ها: مطالعه حاضر از نوع نیمه تجربی با طرح پیش آزمون پس آزمون با ماندگاری می باشد. آزمودنی ها 24 نفر مرد (کارکنان شرکت ایران خودرو) مبتلا به کمردرد مزمن غیر اختصاصی بودند، که به روش نمونه های در دسترس در 2 گروه مساوی 12 نفری (به صورت تصادفی) انتخاب شدند. در این پژوهش درد با شاخص بصری درد و استقامت عضلات اکستنسور با آزمون بیرینگ-سورنسون مورد ارزیابی قرار گرفتند. در ادامه، گروه تجربی به مدت ده هفته پروتکل ترکیبی آموزش شغلی و یوگا را اجرا کردند. گروه کنترل فقط در تست های پیش آزمون و پس آزمون شرکت کردند. پس از جمع آوری اطلاعات، از روش آماری تحلیل کوواریانس مرکب با سطح معنی داری (05/0α≤) به منظور تجزیه و تحلیل داده ها استفاده شد.
یافته ها: یافته ها نشان داد که پروتکل ترکیبی آموزش شغلی و یوگا بر شدت درد و استقامت عضلات اکستانسور تنه(05/0p≤) بیماران کمردرد مزمن غیر اختصاصی در مقایسه با گروه کنترل در پس آزمون تاثیر معنی داری داشته اند.
نتیجه گیری: با توجه به اثر بخشی پروتکل ترکیبی آموزش شغلی و یوگا بر درد و استقامت عضلات اکستانسور به درمانگــران توصیــه مــی شــود در تدویــن برنامه هــای تمرینــی خود، پروتکل ترکیبی آموزش شغلی و یوگا مورد توجه قرار دهند.

دریافت: 1402/5/25 | پذیرش: 1402/10/21 | انتشار: 1402/12/10