دوره 14، شماره 1 - ( بهار 1402 )                   جلد 14 شماره 1 صفحات 103-92 | برگشت به فهرست نسخه ها

Ethics code: IR.IAU.SHK.REC1400.019

sadeghi A, ghazanfari A, mashahdizadeh S, sharifi T. Comparing the effectiveness of group training of psychological capitals with mindfulness based cognitive therapy on depression of patients with migraine in Isfahan. JAP 2023; 14 (1) :92-103
صادقی علی، غضنفری احمد، مشهدی زاده شهرام، شریفی طیبه. مقایسه اثربخشی آموزش گروهی سرمایه‌های روان‌شناختی با شناخت درمانی مبتنی بر ذهن آگاهی بر افسردگی بیماران مبتلا به میگرن شهر اصفهان. بیهوشی و درد. 1402; 14 (1) :92-103

1- دانشجوی دکتری روانشناسی، گروه روانشناسی، واحد شهرکرد، دانشگاه آزاد اسلامی، شهرکرد، ایران
2- دانشیار گروه روانشناسی، واحد شهرکرد، دانشگاه آزاد اسلامی، شهرکرد، ایران ، aghazan5@yahoo.com
3- استادیار نوروفیزیولوژی، گروه علوم پایه پزشکی، واحد شهرکرد، دانشگاه آزاد اسلامی، شهرکرد، ایران
4- دانشیار گروه روانشناسی، واحد شهرکرد، دانشگاه آزاد اسلامی، شهرکرد، ایران
زمینه و هدف: درمان‌های روان‌شناختی سال‌ها برای بیماران حاد زیستی در کنار سایر درمان‌های دارویی جواب­گوی مشکلات روان‌شناختی بیماران بوده است. پژوهش حاضر باهدف مقایسه­ اثربخشی آموزش گروهی سرمایه­های روان­شناختی با شناخت درمانی مبتنی بر ذهن آگاهی بر افسردگی بیماران مبتلا به میگرن شهر اصفهان صورت گرفت.
مواد و روش‌ها: طرح این پژوهش نیمه‌آزمایشی از نوع پیش‌آزمون، پس‌آزمون و پی­گیری با گروه گواه بود. جامعه آماری پژوهش را کلیه‌ بیماران مبتلا به میگرن شهر اصفهان در سال 1400 تشکیل دادند. نمونه پژوهش شامل 54 نفر از بیماران مبتلا به میگرن بود و به روش نمونه‌گیری در دسترس انتخاب و به­صورت تصادفی در دو گروه آزمایش و یک گروه گواه گمارده شدند. گروه‌های آزمایش تحت 14 جلسه‌ آموزش سرمایه روان‌شناختی و گروه آزمایش دوم تحت 8 جلسه درمان شناختی مبتنی بر ذهن‌آگاهی قرار گرفتند و گروه گواه هیچ مداخله‌ای دریافت نکردند. ابزار پژوهش شامل پرسش­نامه افسردگی بک بوده و داده‌ها با استفاده از آنالیز واریانس دوطرفه با اندازه­گیری­های مکرر تجزیه و تحلیل شدند.
یافته ها: تفاوت نمرات افسردگی در مرحله پیش آزمون پس آزمون پیگیری در سه گروه معنی دار (001/0>p) و میزان تفاوت گروه‌ها در مراحل پژوهش (تعامل زمان در گروه) برابر با 9/72 درصد است.
نتیجه‌گیری: با توجه ‌به تأثیر شناخت درمانی مبتنی بر ذهن‌آگاهی و آموزش سرمایه‌های روان‌شناختی بر افسردگی بیماران مبتلا به میگرن این درمان‌ها عاملی مؤثر در بهبود افسردگی این بیماران می‌شود.

دریافت: 1401/10/26 | پذیرش: 1401/12/24 | انتشار: 1402/3/10