دوره 13، شماره 3 - ( پائیز 1401 )                   جلد 13 شماره 3 صفحات 108-96 | برگشت به فهرست نسخه ها

Ethics code: IR.SRTTU.SSF 144/2021

Rahimi M, Sadeghiyan M, Samadi H. The six weeks effect of selected core stabilization exercises on lumbar curvature and functional movement screening test in women with lower crossed syndrome in Covid Pandemic 19. JAP 2022; 13 (3) :96-108
رحیمی محمد، صادقیان مریم، صمدی هادی. تاثیر شش هفته تمرینات منتخب ثبات مرکزی بر انحنای کمر و آزمون غربالگری حرکت عملکردی زنان با سندروم متقاطع تحتانی در پاندمی کووید 19. بیهوشی و درد. 1401; 13 (3) :96-108

1- دانشگاه تربیت دبیر شهید رجایی ، m.rahimi6465@gmail.com
2- موسسه آموزش عالی حکیم نظامی قوچان
3- دانشگاه تربیت دبیر شهید رجایی
زمینه و هدف: امروزه تمرینات ثبات مرکزی از اهمیت زیادی برای ارتقاء عملکرد، پیشگیری از آسیب و توانبخشی پس از آسیب برخوردار است. هدف از انجام این تحقیق بررسی تاثیر شش هفته تمرینات منتخب ثبات مرکزی بر انحنای کمر و آزمون غربالگری حرکت عملکردی (FMS ;Functional Movement Screen) زنان با سندروم متقاطع تحتانی در پاندمی کووید 19 بود.
روش بررسی: تحقیق حاضر از نوع نیمه تجربی و با طرح پیش آزمون - پس آزمون می باشد. نمونه آماری تحقیق زنان با دامنه سنی20 تا 30 سال (12نفر) و 40 تا 50 سال (12نفر) شهر مشهد بودند. ابتدا قوس لوردوز آزمودنی ها بوسیله خط کش منعطف بررسی و زوایا بیشتر از 30 درجه به عنوان هایپرلوردوزیس انتخاب شدند. سپس آزمون FMS گرفته شد. هر دو گروه تمرینات منتخب ثبات مرکزی را به مدت 6 هفته انجام دادند. میزان انحنای کمر و آزمون FMS در پایان 6 هفته مداخله تمرینی اندازه گیری شد. از آزمون تی زوجی به منظور بررسی تأثیر تمرینات ثبات مرکزی بر دو گروه 20-30  و 40-50 سال استفاده شد. همچنین برای مقایسه میزان تأثیر تمرینات ثبات مرکزی بین دو گروه 20-30  و 40-50 سال از آنالیز کوواریانس استفاده شد.
یافته ها: نتایج نشان دهنده کاهش معنی دار در میزان زاویۀ لوردوز زنان در هر دو گروه پس از شش هفته تمرینات منتخب ثبات دهندۀ بود (05/0P). همچنین نتایج به دست آمده از نمره کلی آزمون FMS نشان دهندۀ بهبود معنی داری در این آزمون در هر دو گروه پس از شش هفته مداخله تمرینی بود ( 05/0P). میزان تأثیر تمرینات ثبات مرکزی بر هر دو گروه 20-30  و 40-50 سال سن از نظر هر دو متغیر لوردوز و آزمون FMS مشابه بود.
نتیجه­گیری: با توجه به نتایج تحقیق حاضر، انجام تمرینات منتخب ثبات مرکزی می تواند در کاهش زاویه لوردوز و اصلاح الگوهای ناکارآمد حرکتی و ارتقاء عملکرد نقش به سزایی داشته باشد و به دلیل عدم نیاز به زمان طولانی در هر جلسه تمرینی می تواند باعث استفاده مداوم از آنها در طول زندگی شود، همچنین قابلیت اجرا در منزل به دلیل شیوع ویروس کرونا را نیز دارد. لذا میتوان از این پروتکل به عنوان جایگزینی برای تمرینات پرحجم و زمانبر استفاده کرد.

دریافت: 1401/4/7 | پذیرش: 1401/5/26 | انتشار: 1401/8/10