دوره 14، شماره 2 - ( تابستان 1402 )                   جلد 14 شماره 2 صفحات 12-1 | برگشت به فهرست نسخه ها

amiri M R, Barzegar M, moradi B. Relationship Between Upper Extremity Syndrome and Neck Pain in Students Using Computer. JAP 2023; 14 (2) :1-12
امیری محمد رحیم، برزگر مسعود، مرادی بهنام. بررسی ارتباط سندرم متقاطع فوقانی با درد مزمن گردنی در دانش آموزان کاربر رایانه. بیهوشی و درد. 1402; 14 (2) :1-12

1- کارشناسی ارشد آسیب شناسی ورزشی و حرکات اصلاحی دانشگاه تهران
2- دانشجوی دکتری تخصصی آسیب شناسی ورزشی و حرکات اصلاحی دانشگاه خوارزمی
3- دانشجوی دکتری تخصصی آسیب شناسی ورزشی و حرکات اصلاحی دانشگاه خوارزمی ، B_moradi91@yahoo.com
زمینه و هدف: سندرم متقاطع فوقانی عارضه­ای ناشی از عدم تعادل عضلانی بوده که در افراد مبتلا به آن، سر به جلو، کایفوز و شانه به جلو مشاهده می­شود. شکل گیری این وضعیت بدنی، هنگام کار با رایانه بسیار شایع است. بنابراین هدف از انجام این طرح، بررسی ارتباط سندرم مقاطع فوقانی با گردن درد در دانش آموزان کاربر رایانه بود.
روش بررسی: 56 نفر از دانش آموزان کاربر رایانه که گردن درد داشتند با میانگین سن 53/2 ± 15 و میانگین وزن 41/4±50/60 به صورت نمونه­های در دسترس (دانش آموزان کاربر رایانه در مدرسه کاردانش امیر کبیر و غزالی شهرستان دیواندره) انتخاب شدند. برای اندازه گیری سر به جلو از دوربین عکاسی ساخت ژاین و نرم افزار اتوکد، برای اندازه­گیری کایفوز از خط کش منعطف و برای اندازه گیری شانه به جلو از فاصله بین زائده آخرمی تا دیوار بوسیله خط کش استفاده شد. همچنین برای اندازه­گیری درد فرد از مقیاس بصری VAS استفاده شد. جهت تجزیه تحلیل آماری از همبستگی پیرسون، رگرسیون و جهت بررسی نرمال بودن داده­ها از آزمون کلموگروف اسمیرنوف استفاده شد.
یافته ها: ارتباط معناداری بین جلو آمدن سر با گردن درد (003/0>p، 402/0-=r) ، کایفوز افزایش یافته با گردن در (001/0>P، 295/0=r) شانه به جلو با گردن درد به دست آمد (007/0>p، 376/0=r) همچنین نتایج نشان داد که بین سندرم مقاطع فوقانی یا گردن درد ارتباط معنی داری وجود دارد (458/0=r).
نتیجه گیری: بر اساس نتایج این پژوهش نتیجه گیری شد که قرار گرفتن در وضعیت­های نامناسب از جمله قرار گرفتن پشت رایانه برای سال­های متمادی می­تواند باعث ایجاد ناهنجاری­های وضعیتی نامبرده شود و تشدید دردهای اسکلتی عضلانی به خصوص در نواحی گردن در دانش آموزان کاربر رایانه را به همراه داشته باشند. همچنین با توجه به وجود رابطه بین گردن درد و جلو آمدن سر، شانه و کایفوز افزایش یافته، در برنامه تمرینی این کاربران کاربران، باید بر اصلاح وضعیت­های نامناسب سر، شانه و ستون فقرات سینه­ای تاکید کرد.

دریافت: 1401/11/16 | پذیرش: 1401/2/11 | انتشار: 1402/5/10