دوره 13، شماره 1 - ( بهار 1401 )                   جلد 13 شماره 1 صفحات 76-60 | برگشت به فهرست نسخه ها

Ethics code: IR.IAU.KHUISF.REC.1400.057

elham A, Golparvar M, Sajadian I. Comparison the Effectiveness of Cognitive Behavioral therapy focused on Insomnia with Mindfulness Based Cognitive therapy and Fordyce Happiness training on Pain Anxiety in Women with Migraine Headache.. JAP 2022; 13 (1) :60-76
الهام آیدا، گل پرور محسن، سجادیان ایلناز. مقایسه اثربخشی رفتاردرمانی شناختی متمرکز بر بهبود خواب با شناخت‌درمانی مبتنی بر ذهن آگاهی و آموزش شادکامی فوردایس بر اضطراب درد زنان مبتلا به سردرد میگرنی. بیهوشی و درد. 1401; 13 (1) :60-76

1- دانشگاه آزاد اصفهان
2- دانشگاه آزاد اسلامی واحد اصفهان ، drmohsen.golparvar@yahoo.com
3- داتشگاه آزاد خوراسگان
زمینه و هدف: اضطراب درد از شایعترین اختلالات روان­شناختی در مبتلایان به سردرد میگرنی است که پاسخ به درمان را تحت تأثیر قرار می­دهد. این پژوهش با هدف مقایسه اثربخشی رفتاردرمانی شناختی متمرکز بر بهبود خواب با شناخت­درمانی مبتنی بر ذهن­آگاهی و آموزش شادکامی فوردایس بر اضطراب درد زنان مبتلا به سردرد میگرنی انجام شد.
مواد و روش­ها: این مطالعه از نوع نیمه­آزمایشی با طرح پیش آزمون-پس آزمون با پیگیری دو ماهه و چهار گروهی بود. نمونه پژوهش شامل 60 نفر از زنان مبتلا به سردرد میگرنی، مراجعه کننده به کلینیک­های روانپزشکی شهر کرمان  در سال1399بودند که به صورت در دسترس و مبتنی بر ملاک­های ورود انتخاب و  به­طور تصادفی در سه گروه آزمایش و یک گروه کنترل (هر گروه 15 نفر) گمارده شدند. گروه­های آزمایش تحت درمان رفتاردرمانی شناختی متمرکز بر بهبود خواب،  شناخت­درمانی مبتنی بر ذهن­آگاهی و آموزش شادکامی فوردایس قرار گرفتند. برای سنجش متغیر وابسته از پرسشنامه اضطراب درد(PASS-20) در سه مرحله پژوهش در چهار گروه استفاده شد. داده­های حاصل با استفاده از تحلیل واریانس با اندازه­گیری مکرر و از طریق نرم افزار SPSS 24  تحلیل شد.
یافته­ها: رفتاردرمانی شناختی متمرکز بر بهبود خواب، شناخت­درمانی مبتنی بر ذهن­آگاهی و آموزش شادکامی فوردایس بر کاهش اضطراب درد تأثیر معنادار داشت(01/0 P<) و این اثر در طول دوره پیگیری پایدار بود(01/0 P<).
نتیجه­گیری: رفتاردرمانی شناختی متمرکز بر بهبود خواب، شناخت­درمانی مبتنی بر ذهن­آگاهی و آموزش شادکامی فوردایس  به عنوان روش­های مؤثر می­تواند در مراکز بهداشتی و درمانی برای کاهش اضطراب درد زنان مبتلا به سردرد میگرنی، بکار برده شود.
دریافت: 1400/9/17 | پذیرش: 1400/10/23 | انتشار: 1401/2/10