دوره 13، شماره 1 - ( بهار 1401 )                   جلد 13 شماره 1 صفحات 27-14 | برگشت به فهرست نسخه ها

Ethics code: IR.IUMS.REC.1399.1025

Akbarian M, Habibi M, Ghanbari Jolfaei A, Taheri A. Prediction of chronic pain components based on insecure attachment style, Mentalization and alexithymia in patients with musculoskeletal pain in 2020. JAP 2022; 13 (1) :14-27
اکبریان محسن، حبیبی مجتبی، قنبری جلفایی عاطفه، طاهری آرمان. پیش‌بینی مولفه‌های درد مزمن بر اساس سبک دلبستگی ناایمن، ذهنی‌سازی و الکسی‌تایمیا در بیماران مبتلا به درد اسکلتی- عضلانی در سال 1399. بیهوشی و درد. 1401; 13 (1) :14-27

1- دانشگاه علوم پزشکی ایران. تهران، ایران
2- دانشگاه علوم پزشکی ایران. تهران، ایران ، habibi.m@iums.ac.ir
3- دانشگاه علوم پزشکی تهران، تهران، ایران
زمینه و هدف: درد عارضه بسیار سختی است که توجه متخصصان سلامت روان بدان معطوف گشته است. این مطالعه با هدف پیش‌بینی مولفه‌های درد مزمن بر اساس سبک دلبستگی ناایمن، ذهنی‌سازی و الکسی‌تایمیا در بیماران مبتلا به درد اسکلتی- عضلانی در سال 1399 انجام شد.
روش بررسی: پژوهش از نوع توصیفی به روش همبستگی و جامعه آماری شامل کلیه بیماران مبتلا به درد مزمن به ویژه دردهای اسکلتی-عضلانی، دردهای مفصلی، آرتروز در بازه زمانی فروردین تا مرداد 1399 بودند که به دو کلینیک یلدا بیمارستان امام خمینی و کلینیک آسا در شهر تهران مراجعه کردند. نمونه پژوهش شامل 232 نفر بود که به روش نمونه‌گیری در دسترس انتخاب و به پرسشنامههای درد مزمن، دلبستگی بزرگسال، ذهنی‌سازی و الکسی‌تایمیا پاسخ دادند. پس از گردآوری داده‌ها، تحلیل آن با استفاده از نسخه 22 نرم‌افزارهایSPSS انجام شد.
یافته‌ها: در همه موراد به جز دلبستگی ناایمن اضطرابی ارتباط معنی‌داری در سطح کمتر از 05/0 مشاهده گردید و بیشترین میزان تغییر‌پذیری توسط متغیرهای پیش بین برای ناتوانی درد مربوط به ذهنی‌‌سازی (25/0) و پس از آن الکسی‌تایمیا(09/0) و سپس ناایمن اجتنابی (04/0) بود. میزان ضریب تعیین برای شدت درد 40 درصد حاصل شده‌است که بیشترین تغییرپذیری مربوط به ذهنی‌سازی با 26/0 و سپس الکسی‌تایمیا با 12/0 و پس از آن ناایمن اجتنابی با 019/0 بود.
نتیجه‌گیری: سبک دلبستگی ناایمن، الکسی‌تایمیا و ذهنی‌سازی در پیشبینی مولفه‌های درد مزمن نقش قابل توجهی دارد که جهت اجرای سیاست‌گذاری و مداخلات لازم در حوزه درد مزمن توسط متخصصین می‌تواند امری سازنده و کارآمد تلقی شود.
دریافت: 1400/6/27 | پذیرش: 1400/9/14 | انتشار: 1401/2/10