زمینه و هدف:
با توجه به روند رو به افزایش درد مزمن و ضرورت توجه به ابعاد روانی درد مزمن, شناسایی راهبردهای کاربردی توانمندسازی روانشناختی در فرآیند مدیریت این نوع درد، از اهمیت فراوانی برخوردار است, بدین جهت این مطالعه با هدف تببین راهبردهای توانمند سازی روانشناختی در مدیریت درد مزمن ازدیدگاه اعضای گروه درمانی و بیماران انجام گردید.
مواد و روش ها:
در این پژوهش کیفی که از رویکرد گراندد تئوری استفاده شده است، روش اصلی گردآوری داده ها مصاحبه های نیمه ساختار یافته و مشاهده شرکت کنندگان بود. شرکت کنندگان شامل 15 نفر از اعضای گروه درمانی که ماهیت کار آنها ارتباط بیشتری با ابعاد روانشناختی مدیریت درد مزمن داشت، و 6 بیمار مبتلا به درد مزمن بودند که با استفاده از روش نمونه گیری هدفمند و نظری در مطالعه شرکت نمودند. نمونه گیری تا زمان اشباع داده ها ادامه یافت. تحلیل داده ها همزمان با جمع آوری اطّلاعات با استفاده از روش کوربین و اشتراوس انجام گردید. اعتبار داده ها بر اساس معیار های لینکلن وگابا تأیید شد.
یافته ها:
درونمایه " مواجه با درد " به عنوان راهبرد اصلی در توانمند سازی روانشناختی مشخص گردید که از دو زیر طبقه تجربه ی درد و تاب آوری تشکیل شده بود. در همین رابطه زیر طبقه تجربه ی درد از زیر طبقات راهکارهای مقابله ای و گشودگی در مقابل درد حاصل شده بود. دو زیر طبقه تحمل ابهام و خودکارآمدی نیز، زیر طبقه تاب آوری را ایجاد نمودند. تعاملات بین تجربهی درد و تاب آوری می تواند منجر به مواجه با درد گردد.
نتیجه گیری:
شناسایی و استفاده از راهبردهای مناسب و کاربردی ازجمله مواجه با درد جهت توانمندسازی روانشناختی در بیماران مبتلا به درد مزمن می تواند در مدیریت این نوع درد مفید واقع شده، همچنین چالش های کادر درمانی، مددجو وخانواده برای مدیریت درد مزمن را کاهش دهد.
نوع مطالعه:
كاربردي |
موضوع مقاله:
مديريت درد مزمن دریافت: 1400/6/17 | پذیرش: 1400/6/25 | انتشار: 1400/11/10