دوره 12، شماره 4 - ( زمستان 1400 )                   جلد 12 شماره 4 صفحات 59-44 | برگشت به فهرست نسخه ها

Ethics code: .

Bagheri Sheykhangafshe F, Saeedi M, Savabi Niri V, Deldari Alamdari M, Ghodrat G, Fathi-Ashtiani A. Anxiety, Depression and Stress in Patients with Rheumatoid Arthritis and Migraine During Coronavirus 2019 Pandemic: Systematic Review Study. JAP 2022; 12 (4) :44-59
باقری شیخانگفشه فرزین، سعیدی مریم، صوابی نیری وحید، دلداری علمداری مهدیه، قدرت گلناز، فتحی آشتیانی علی. اضطراب، افسردگی و استرس بیماران مبتلاء به آرتریت روماتوئید و میگرن طی همه گیری کرونا ویروس 2019: مطالعه مروری سیستماتیک. بیهوشی و درد. 1400; 12 (4) :44-59

1- دانشجوی دکترای تخصصی روان‌شناسی، دانشکده علوم انسانی، دانشگاه تربیت مدرس، تهران، ایران ، farzinbagheri73@gmail.com
2- دانشجوی دکترای روان‌شناسی سلامت، دانشگاه آزاد اسلامی واحد تنکابن، تنکابن، ایران
3- کارشناسی ارشد روان‌شناسی بالینی، دانشگاه آزاد اسلامی واحد اردبیل، اردبیل، ایران
4- کارشناسی ارشد روان‌شناسی عمومی، دانشگاه لرستان، خرم‌آباد، ایران
5- استاد مرکز تحقیقات علوم رفتاری، دانشگاه علوم پزشکی بقیه الله (عج)، تهران، ایران
زمینه و مقدمه: همه ­گیری کرونا ویروس 2019 باعث بروز اختلالات روانشناختی در بسیاری از مردم جهان به خصوص گروه­های آسیب­پذیر مانند افراد مبتلاء به بیماری­های مزمن شد. در این راستا، پژوهش مروری حاضر با هدف بررسی اضطراب، افسردگی و استرس بیماران مبتلاء به آرتریت روماتوئید و میگرن طی همه­ گیری کووید-19 انجام گرفت.
مواد و روش ­­­ها: در این مطالعه مروری نظام­مند واژگان کلیدی COVID-19، Arthritis, Migraine Depression, Stress, Anxiety, Mental Health,،Pandemic   در عنوان و چکیده مقالات منتشر شده در پایگاه ­های Google Scholar PubMed, PsycINFO, Scopus, و ScienceDirect در بازه زمانی 2020 (از ماه فوریه) تا 2021 (تا ماه جولای) مورد جستجو قرار گرفتند. در جستجوی الکترونیک 408 مقاله انگلیسی بازیابی شد. خلاصه مقالات منتشر شده بررسی شد و در چند مرحله موارد تکراری و غیر مرتبط از مطالعه حذف گردید و در نهایت 22 مقاله نهایی برای بررسی جامع و استخراج داده­ها انتخاب شدند. از چک لیست PRISMA برای بررسی و کنترل کیفیت مقالات استفاده شد.
یافته ­ها: بررسی­ های صورت گرفته نشان حاکی از شیوع بالای افسردگی، اضطراب، استرس، کیفیت خواب پایین، عود بیماری و ترس در افراد مبتلاء به آرتریت روماتوئید و میگرن طی همه­گیری کووید-19 داشت. عواملی مانند جنسیت زن، سن، نشخوار فکری، وضعیت تاهل، میزان درآمد، تحصیلات و شدت بیماری با سلامت روانشناختی بیماران ارتباط معناداری داشت. به طوریکه نتایج مطالعات مشخص کرد دریافت حمایت اجتماعی، داشتن فعالیت بدنی، شغل و سبک زندگی مناسب منجر به ارتقاء کیفیت زندگی و سلامت روانی بیماران مبتلاء به آرتریت روماتوئید و میگرن طی همه­گیری کووید-19 شد.
نتیجه­ گیری: با در نظر گرفتن این نکته که کروناویروس 2019 همچنان در حال جهش است و سلامت روانی-اجتماعی بیماران آسیب زیادی دیده است. لازم است تدابیری مانند مراقب از راه دور، در جهت ارتقاء سلامت روانی بیماران اتخاذ گردد تا بتوان از عود بیماری و مشکلات پیش­رو جلوگیری کرد.
نوع مطالعه: مروری | موضوع مقاله: تخصصي
دریافت: 1400/6/10 | پذیرش: 1400/7/24 | انتشار: 1400/11/10