دوره 12، شماره 3 - ( پائیز 1400 )                   جلد 12 شماره 3 صفحات 128-115 | برگشت به فهرست نسخه ها

Ethics code: IR.BUMS.REC.1399.180

Ardalani Farsa F, Shahhabizadeh F, Hashemi , M, Dadkhah P. Mood/Anxiety Symptoms and Emotional Schemas in the Model of Quality of Spiritual Life of Patients with Chronic Low Back Pain Mediated by Role of Multidimensional Perfectionism Cognitions. JAP 2021; 12 (3) :115-128
اردلانی فرانک، شهابی زاده فاطمه، هاشمی سید مسعود، دادخواه پیمان. نشانه‌های خلقی/ اضطرابی و طرحواره‌های هیجانی در مدل کیفیت زندگی معنوی بیماران با کمر‌درد مزمن با میانجی‌گری ابعاد شناختی کمال‌گرایی. بیهوشی و درد. 1400; 12 (3) :115-128

1- دانشجوی دکترای روانشناسی بالینی، گروه روان‌شناسی، واحد بیرجند، دانشگاه آزاد اسلامی، بیرجند، ایران. faranak_1350@yahoo.com
2- دانشیار، گروه روان‌شناسی، واحد بیرجند، دانشگاه آزاد اسلامی، بیرجند، ایران. نویسنده مسئول، ایمیل: f_shahabizadeh@yahoo.com آدرس: خراسان جنوبی، بیرجند شهرک فرهیختگان، نرگس 9، قطعه 209. ، F_shahabizadeh@yahoo.com
3- دانشیار بیهوشی و درد، واحد بیرجند، دانشگاه آزاد اسلامی، بیرجند، ایران. فلوشیپ بیهوشی و درد، دانشکده پزشکی دانشگاه شهید بهشتی، تهران، ایران. hashemimasoud@gmail.com
4- استادیار بیهوشی ، واحد بیرجند، دانشگاه آزاد اسلامی، بیرجند، ایران. فلوشیپ مدیریت درد، دانشکده پزشکی دانشگاه شهید بهشتی. تهران، ایران. dadkhahpayman@yahoo.com
زمینه و هدف: کیفیت زندگی معنوی تحت تأثیر نشانه‌های هیجانی، شناختی و انگیزشی قرار می‌گیرد، لذا پژوهش حاضر با هدف ارائه مدل مفهومی کیفیت زندگی معنوی بر اساس نشانه‌ها و طرحواره‌های هیجانی با میانجی‌گری ابعاد شناختی کمال‌گرایی بیماران با درد مزمن انجام شد.
مواد و روش‌ها: روش پژوهش، توصیفی از نوع همبستگی بود. جامعه آماری عبارت از کلیه زنان و مردان‌ (30-50)‌ دارای کمردرد مزمن مراجعه کننده به کلینیک‌های درد در بیمارستان‌های اختر، لبافی‌نژاد و امام حسین(ع) شهر تهران در سال 98- 99‌ بودند که تعداد 400 نفر با در نظر گرفتن ملاک‌های ورود انتخاب شدند. ابزار مورد استفاده عبارتند از: پرسشنامه‌ نشانه‌های خلقی/اضطرابی، فرم کوتاه طرحواره‌های هیجانی، ابعاد شناختی کمال‌گرایی و کیفیت زندگی معنوی. داده‌ها با برنامه‌های نرم افزاری‌SPSS21 وLISREL8/8   با روش مدل‌یابی معادلات ساختاری تحلیل شد.
یافته‌ها: مدل برازش‌یافته نشان داد، اثر مستقیم نشانه‌های خلقی/اضطرابی بر افزایش طرحواره‌های هیجانی (p<0.05) و اثر مستقیم طرحواره‌های هیجانی بر افزایش کمال‌گرایی (P<0.05) معنی‌دار بدست آمد. همچنین اثر غیرمستقیم نشانه‌های خلقی/اضطرابی از طریق افزایش طرحواره‌های هیجانی و ابعاد شناختی  کمال‌گرایی بر کاهش کیفیت زندگی معنوی معنادار بدست آمد (P<0.05).
نتیجه‌گیری: نتایج مطالعه از میانجی‌گری ابعاد شناختی کمال‌گرایی در رابطه بین نشانه‌های هیجانی  و طرحواره‌های هیجانی با کیفیت زندگی معنوی حمایت کرد. بنابراین تدوین مداخلات درمانی مبتنی بر طرحواره‌های هیجانی در جهت کاهش طرحواره‌های هیجانی و کمال‌گرایی می‌تواند در ارتقای کیفیت زندگی معنوی بیماران مبتلا به درد مزمن مفید باشد.
دریافت: 1400/1/21 | پذیرش: 1400/5/27 | انتشار: 1400/8/10