دوره 12، شماره 2 - ( تابستان 1400 )                   جلد 12 شماره 2 صفحات 120-104 | برگشت به فهرست نسخه ها

Ethics code: IR-IAU- Tabriz- REC. 1398. 096

moheb N, NASIZADEH H, livarjani S, baba pour kheirodin J, moosavi Z. Comparison between effectiveness of dialectical behavioral therapy and emotional schema therapy on pain severity and performance limitation in people who suffering of tension headache. JAP 2021; 12 (2) :104-120
محب نعیمه، ناسی زاده هاله، لیوارجانی شعله، باباپور خیرالدین جلیل، موسوی زهرا. مقایسه اثربخشی رفتاردرمانی دیالکتیکی و طرحواره درمانی هیجانی، برشدت درد ادراک شده، و محدودیت عملکرد درد در مبتلایان به سردردهای تنشی. بیهوشی و درد. 1400; 12 (2) :104-120

1- دانشگاه ازاد تبریز ، ha94nasizadeh@mail.com
2- دانشگاه علوم پزشکی تبریز
3- دانشگاه ازاد تبریز
4- دانشگاه تبریز
زمینه و هدف: این مطالعه با هدف مقایسه اثربخشی دو روش طرحواره درمانی هیجانی و رفتار درمانگری دیالکتیکی برشدت درد ادراک شده، و محدودیت عملکرد درد در مبتلایان به اختلال سردرد تنشی انجام گرفت.
مواد و روش­ها: پژوهش حاضر، از نوع نیمه تجربی بود که در قالب طرح پیش آزمون - پس آزمون- پیگیری دو ماهه انجام شد. بدین منظور از بین 68 بیمار ارجاعی از مراکز درد دانشگاه­های علوم پزشکی تبریز, تعداد30 بیمار که دارای تشخیص روانپزشکی سر درد تنشی بوده­اند به صورت هدفمند انتخاب شده، و به شکل تصادفی ساده در دو گروه مداخله هریک با تعداد 15 نفر قرار گرفتند. برای جمع آوری داده­ها هردو گروه پرسشنامه های چندوجهی درد وست هیون- ییل1 (WHYMPI) را به عنوان پیش آزمون تکمیل نموده و پس از اتمام 12 جلسه درمان طرحواره محور هیجانی، و 10 جلسه رفتاردرمانی دیالکتیکی درهر دوگروه مداخله، مجددا پرسشنامه­های مذکور به عنوان پس ­آزمون، و پیگیری دو ماههاجرا گردیدند. درآزمون فرضیه­های تحقیق، روش تحلیل آماری واریانس مکرر با استفاده از نرم افزار SPSS بر روی گروه های مداخله انجام شد.
یافته­ها: یافته­های پژوهش نمایانگر این موضوع بود که بر اساس نتایج تحلیل آماری واریانس مکرر، دو مداخلۀ رفتار درمانگری دیالکتیکی و طرحواره درمانی هیجانی، در دوبخش پس آزمون و پیگیری دوماهه، بر درد در مبتلایان به سر دردهای تنشی مؤثر بودند (p=0.001)، و بعلاوه، نتایج آزمون تعقیبی بونفرونی بیانگر این بود که درمان طرحواره محور هیجانی، تأثیر بیشتری نسبت به رفتاردرمانگری دیالکتیکی در کاهش درد در مبتلایان به سر دردهای تنشی دارد (p=0.001).
نتیجه گیری:  نتایج از تأثیر دو روش درمانی طرحواره رمانی هیجانی و رفتار درمانگری دیالکتیکی حمایت می­کند و توجه به این دو روش درمانی برای افراد مبتلا به سر دردهای تنشی از اهمیت خاصی برخوردار است.

نوع مطالعه: كاربردي | موضوع مقاله: مديريت درد مزمن
دریافت: 1399/11/4 | پذیرش: 1400/1/20 | انتشار: 1400/5/10