دوره 8، شماره 2 - ( تابستان 1396 )                   جلد 8 شماره 2 صفحات 106-92 | برگشت به فهرست نسخه ها

shirazitehrani A, Mirdrikvand F, Sepahvandi M A. Development of Structural model for prediction of chronic musculoskeletal pain by pain disposition, Catastrophizing, fear, pain intensity and inability . JAP 2017; 8 (2) :92-106
شیرازی تهرانی علیرضا، میر دریکوند فضل اله، سپهوندی محمد علی. تدوین مدل ساختاری پیش بینی درد مزمن عضلانی ـ اسکلتی از طریق مهارت های مقابله ای، فاجعه آفرینی، ترس، شدت و ناتوانی درد . بیهوشی و درد. 1396; 8 (2) :92-106

1- دانشگاه
2- دانشگاه ، mfmirdrikvand@yahoo.com

زمینــه و هــدف: هــدف پژوهــش حاضــر تدویــن مــدل ســاختاری روابــط بیــن مهارتهــای مقابلــه ای، فاجعه آفرینــی، تــرس از درد بــر ســازگاری درد (شــدت و ناتوانــی درد) در بیمــاران مبتــلا بــه درد مزمــن عضلانــی ـ اســکلتی بــود.  بیمـار مبتـلا به دردهـای مزمن عضلانی ـ اسـکلتی بـه روش نمونه گیری در دسـترس از میـان مراجعه کنندگان بـه کلینیک ها 314 مـواد و روش هـا: Chronicدرد اصفهان و بر اسـاس تشـخیص متخصص درد انتخاب شـدند. این افراد با پاسـخ دادن به شـش پرسـش نامه خودکارآمدی در مقابل درد ( )، تـاب آوری کانـر و دیویدسـون Life-0rientation Questionnaire )، آزمـون جهت گیـری زندگـی ( Pain Self-Efficacy Questionnaire Tampa)، مقیـاس تـرس از حرکت (Pain catastrophizing Scale )، مقیـاس فاجعه آفرینـی درد ( Conner-Davidson Resilience Scale( ) در پژوهـش شـرکت VanKroff Graded Chronic Pain Scale ) و پرسـش نامه درجه بنـدی درد مزمـن ون کـروف ( scale kinesiophobia کردنـد. بـرای تحلیل داده ها از آزمون مدل سـازی معادلات سـاختاری اسـتفاده شـد. یافته هــا: منابــع مقابلــه ای درد بــر فاجعــه آفرینــی اثــر معکــوس معنــادار، و فاجعــه آفرینــی بــر تــرس از درد و تــرس از درد بــر ســازگاری درد اثــر ). هــم چنیــن از نقــش واســطه ای فاجعــه آفرینــی در رابطــه بیــن منابــع مقابلــه ای و تــرس از درد و نقــش P>0/001مســتقیم معنــاداری داشــت ( واســطه ای تــرس از درد در رابطــه بیــن فاجعه آفرینــی و ســازگاری درد حمایــت شــد.  نتیجه گیــری: نتایــج ایــن پژوهــش نشــان داد کــه مهارت هــای مقابلــه ای درد نقــش محافظتــی در مقابــل فاجعــه آفرینــی، تــرس از درد، شــدت و ناتوانــی درد دارد.

دریافت: 1395/9/10 | پذیرش: 1396/4/1 | انتشار: 1396/5/2