دوره 7، شماره 2 - ( تابستان 1395 )                   جلد 7 شماره 2 صفحات 40-29 | برگشت به فهرست نسخه ها

ghodrati M H, amini fasakhodi M, mahmod alilou M. Efficacy Evaluation of Dialectical Behavioral Therapy Techniques in Reducing Problems of Patients with Musculoskeletal Chronic Pain. JAP 2016; 7 (2) :29-40
قدرتی محمد حسین، امینی فسخودی مریم، محمود علیلو مجید. کارایی تکنیک های مبتنی بر رفتار درمانی دیالکتیکی در کاهش مشکلات ناشی از درد در بیماران دارای درد مزمن عضلانی اسکلتی. بیهوشی و درد. 1395; 7 (2) :29-40

1- دانشگاه ایران ، mgodrati@yahoo.com
2- دانشگاه تبریز

هدف: هدف از تحقیق حاضر بررسی اثربخشی تکنیک­های رفتاردرمانی دیالکتیکی در کاهش فاجعه آمیزی، ترس از حرکت، ناتوانی ناشی از درد و شدت درد در بیماران مبتلا به درد مزمن عضلانی- اسکلتی بود.

روش: پژوهش حاضر به­صورت بررسی تک آزمودنی بر پایه طرح خط پایه چندگانه که جزو طرح­های نیمه آزمایشی است، انجام شد. آزمودنی­های پژوهش دو بیمار زن مبتلا به کمردرد مزمن بودند که به شیوه نمونه­ گیری غیر تصادفی هدفمند از میان مراجعه­کنندگان به کلینیک درد تبریز و براساس تشخیص متخصص درد، مصاحبه بالینی و ابزارهای غربالگیری، وارد پژوهش شدند. پروتکل درمان در 12 جلسه 60 دقیقه­ای بر روی 2 بیمار زن مبتلا به کمر درد مزمن اجرا شد. همچنین 2 جلسه خط پایه و یک جلسه پیگیری 1 ماهه نیز وجود داشت. پرسشنامه­های فاجعه آمیزی (PCS)، ترس از حرکت (TSK)، ناتوانی ناشی از درد (PDQ) و شدت درد (VAS) در جلسات خط پایه، پنجم، هفتم، نهم، یازدهم، چهاردهم و جلسه پیگیری، توسط آزمودنی­ها تکمیل شد. نتایج درمان از طریق روش ترسیم دیداری بررسی شد.

یافته­ها: نتایج نشان داد که رفتاردرمانی دیالکتیکی در کاهش فاجعه آمیزی، ترس از حرکت، ناتوانی ناشی از درد و شدت درد موثر است و این اثرات به میزان زیادی در مرحله پیگیری نیز در بیماران باقی می­ماند.

نتیجه­گیری: به­کارگیری درمان­های روان شناختی در کنار درمان دارویی در درمان بیماران مبتلا به درد­های مزمن عضلانی- اسکلتی موثر است.

دریافت: 1394/3/20 | پذیرش: 1395/1/29 | انتشار: 1395/4/9