دوره 5، شماره 1 - ( بهار 1393 )                   جلد 5 شماره 1 صفحات 53-45 | برگشت به فهرست نسخه ها

Kholdebarin A, Jalili S, Godrati M, Rahimzadeh P, Rokhtabnak F, Sayarifard A et al . The effect of oral clonidine on hemodynamics and postoperative pain in laparoscopic cholecystectomy. JAP 2014; 5 (1) :45-53
خلدبرین علی رضا، جلیلی سارا، قدرتی محمدرضا، رحیم زاده پوپک، رختابناک فرانک، سیاری فرد آزاده و همکاران.. بررسی تاثیر کلونیدین خوراکی بر تغییرات همودینامیک حین عمل و میزان درد پس از عمل جراحی کوله سیستکتومی لاپاروسکوپیک. بیهوشی و درد. 1393; 5 (1) :45-53

1- بیمارستان فیروزگر، دانشگاه علوم پزشکی ایران
2- بیمارستان رسول‌اکرم، دانشگاه علوم پزشکی ایران
3- بیمارستان فیروزگر، دانشگاه علوم پزشکی ایران ، mrghodrati@yahoo.com
4- دانشگاه علوم پزشکی تهران
5- دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی

زمینه و هدف: تغییرات همودینامیک طی عمل لاپاراسکوپی و نیز درد پس از عمل از مقولات پراهمیت در اعمال جراحی لاپاراسکوپی هستند، لذا در این مطالعه ما تأثیرکلونیدین خوراکی بر همودینامیک و درد پس از عمل کوله­سیستکتومی لاپاراسکوپیک را مورد بررسی قرار دادیم.

روش بررسی: مطالعه از نوع کارآزمایی بالینی بود . 61 نفر از بیمارانی که کاندید عمل جراحی کوله­سیستکتومی لاپاراسکوپیک بودند، به­صورت تصادفی به دو گروه مداخله و کنترل تقسیم شد ند. به گروه مداخله یک­ساعت قبل از شروع بیهوشی 2/0 میلی­گرم کلونیدین خوراکی و به گروه کنترل، پلاسبو داده شد . تغییرات همودینامیک و درد پس از عمل در دو گروه مقایسه شد .

یافته­ها: تغییرات ضربان قلب (15/0 P= ) و فشار­خون متوسط شریانی (18/0 P= ) در حین عمل در دو گروه از نظر آماری معنی­دار نبود . میزان درد پس از عمل در گروه کلونیدین به­طور معنی­داری از گروه پلاسبو کمتر بود(003/0 P= ). میزان دریافت ضددرد بعد از عمل نیز در 60 دقیقه اول ریکاوری(006/0 P= ) و 24 ساعت پس از عمل(005/0 P= ) به­طور معنی­دار در گروه کلونیدین کمتر بود.

نتیجه­گیری : گرچه کلونیدین خوراکی بر تغییرات همودینامیک حین عمل لاپاراسکوپیک کوله­ سیستکتومی تأثیر معنی­ دار نداشت، اما باعث کاهش معنی­دار درد و نیاز به ضددرد پس از عمل می­شود.

نوع مطالعه: پژوهشي | موضوع مقاله: مدیریت درد حاد
دریافت: 1393/3/21 | پذیرش: 1393/3/21 | انتشار: 1393/3/21