دوره 4، شماره 3 - ( پاییز 1392 )                   جلد 4 شماره 3 صفحات 24-15 | برگشت به فهرست نسخه ها

Rahimzadeh P, Imani F, Alimian M, Behzadi B, Faiz S. Comparison between ketamine and acetaminophen administered at the end of anesthesia for pain management after hysterectomy. JAP 2013; 4 (3) :15-24
رحیم زاده پوپک، ایمانی فرناد، علیمیان مه زاد، بهزادی بهزاد، فیض سیدحمیدرضا. بررسی مقایسـه اثـر استامینوفن وریـدی با کتامین بر کنتـرل درد. بیهوشی و درد. 1392; 4 (3) :15-24

1- دانشگاه علوم پزشکی ایران
2- دانشگاه علوم پزشکی ایران ، hrfaiz@hotmai8l.com

زمینه و هدف:

جراحیهای شکمی روندی دردناک است که کنترل درد و عوارض ناشی از آن موجب ترخیص زود هنگام بیماران می شود و لذا تسکین درد پس از عمل دارای اهمیت زیادی است. امروزه استامینوفن وریدی یکی از داروهای شایع در اتاق های عمل جهت کنترل درد بیماران میباشد. کتامین نیز یک داروی بیهوشی است که جهت بیهوشی و بیدردی استفاده میشود. کارآزمایی بالینی دوسوکور حاضر با هدف مقایسه اثرات تجویز استامینوفن وریدی در پایان عمل هیسترکتومی با کتامین بر درد پس از عمل جراحی هیسترکتومی شکمی انجام شده است.

مواد و روشها:

بیماران با توجه به معیارهای ورود و خروج، به طور تصادفی در یکی از گروههای مداخله با 1 گرم استامینوفن وریدی(40 نفر) یا 15/0 میلیگرم کتامین(40 نفر) قرار گرفتند. درد بیماران بر اساس معیار VAS، تغییرات ضربان قلب، فشارخون و همچنین نمره آرامبخشی بیماران توسط معیار رامسی در ریکاوری و در زمانهای 4 ، 6 ، 12 ، 24 ساعت پس از عمل جراحی ثبت گردید. تهوع و استفراغ و همچنین میزان مصرف مسکن اضافی در هر دو گروه ثبت و مقایسه شد.

یافتهها:

در مطالعه حاضر VAS بیماران همچنین میزان مصرف مسکن اضافی جهت کنترل درد تا حد مورد رضایت بیمار که هدف  VAS<3 بود در گروه استامینوفن نسبت به گروه کتامین کمتر بوده است. عوارض جانبی همانند تهوع و استفراغ، مشکلات تنفسی و خواب آلودگی دو گروه تفاوت معنیداری با هم نداشتند(05/0<P).

نتیجهگیری:

تجویز استامینوفن وریدی در پایان عمل بیش از کتامین در کنترل درد پس از هیسترکتومی شکمی موثر میباشد.

نوع مطالعه: پژوهشي | موضوع مقاله: مدیریت درد حاد
دریافت: 1392/9/25 | پذیرش: 1392/9/27 | انتشار: 1392/9/27