دوره 12، شماره 1 - ( بهار 1400 )                   جلد 12 شماره 1 صفحات 67-55 | برگشت به فهرست نسخه ها

Ethics code: IR.IAU.NAJAFABAD.REC.1399.018

Mansourifar. S, Rezaei-Jamalouei H, EmamiDehkordi S M H. Modeling structural relationships of with perceived pain life in inflammatory bowel patients (IBD). JAP 2021; 12 (1) :55-67
منصوری فر شیما، رضایی جمالویی حسن، امامی نجفی دهکردی محمد حسن. مدلیابی روابط ساختاری الگوهای ارتباطی خانواده با کیفیت زندگی به میانجیگری ادراک درد در بیماران التهابی روده (IBD). بیهوشی و درد. 1400; 12 (1) :55-67

1- دانشگاه ازاد اسلامی واحد نجف آباد
2- دانشگاه ازاد اسلامی واحد نجف آباد ، h.rezayi2@yahoo.com
3- دانشگاه علوم پزشکی اصفهان
چکیده
زمینه و هدف: زندگی کردن با درد مزمن بیماری التهابی روده مستلزم تحمل فشار عاطفی قابل توجهی است به صورتی که درد توانایی­های عاطفی و هیجانی فرد را کاهش می دهد، لذا هدف پژوهش حاضر تبیین مدلیابی روابط ساختاری الگوهای ارتباطی خانواده با کیفیت زندگی بیماران التهابی روده با میانجی گری ادراک درد انجام شد.
مواد و روش­ها: روش پژوهش مقطعی از نوع همبستگی با استفاده از الگویابی معادلات ساختاری است. جامعه آماری شامل کلیه افراد مبتلا به بیماری التهابی روده شهر اصفهان در سال 1399 تشکیل دادند که از میان آن‌ها، تعداد 331 نفر با روش نمونه‌گیری در دسترس انتخاب شدند. در این پژوهش از ابزارهای الگوی ارتباطی خانواده، کیفیت زندگی بیمار التهابی روده و ادراک درد مک گیل استفاده شد. به منظور تجزیه‌وتحلیل داده‌ها از نرم‌افزار Lisrel-V8.8 استفاده گردید.
یافته­ها: یافته­های پژوهش نشان داد که الگوهای ارتباطی خانواده از طریق ادراک درد اثر غیرمستقیم و معنادار بر کیفیت زندگی بیماران التهابی روده دارند. همچنین یافته­ها نشان داد مولفه گفت و شنود اثر مثبت بر کیفیت زندگی و اثر منفی بر ادراک درد و مولفه همنوایی اثر منفی بر کیفیت زندگی و اثر مثبت بر ادراک درد دارد.
نتیجه­گیری: بر اساس یافته­های پژوهش حاضر می­توان گفت که ادراک درد نقش مهمی در کیفیت زندگی بیماران التهابی روده دارد لذا توجه به متغیرهای مذکور در پیشگیری و طراحی درمان‌های مناسب‌تر به پژوهشگران و درمانگران یاری می‌رساند.
دریافت: 1399/9/19 | پذیرش: 1399/10/20 | انتشار: 1400/2/10