دوره 10، شماره 2 - ( تابستان 1398 )                   جلد 10 شماره 2 صفحات 54-42 | برگشت به فهرست نسخه ها

Manshaee G, haji mohammad kazemi S, Ghamarani A. The Effectiveness of Therapy Based on Quality of Life Promotion Model on Pain Catastrophizing in Female Patients with Fibromyalgia Haji . JAP 2019; 10 (2) :42-54
منشئی غلامرضا، حاجی محمد کاظمی شهرزاد، قمرانی امیر. اثربخشی درمان مبتنی برمدل ارتقاء کیفیت زندگی بر فاجعه انگاری درد زنان مبتلا به بیماری فیبرومیالژیا . بیهوشی و درد. 1398; 10 (2) :42-54

1- دانشگاه آزاد خوراسگان
2- دانشگاه اصفهان، اصفهان، ایران ، aghamarani@yahoo.com
 زمینــه و هــدف: فیبرومیالژیــا یــک ســندرم مزمــن وناتــوان کننــده ای اســت کــه بــا درد پراکنــده و چندجانبــه عضلانــی- اســتخوانی، وجــود نقــاط چندگانــه و ناپایــدار حســاس بــه درد مشــخص می شــود کــه بــا برخــی از متغیرهــای روانشــناختی همــراه می شــود. بنابرایــن، هــدف پژوهــش حاضــر اثربخشــی درمــان مبتنــی بــر مــدل ارتقــاء کیفیــت زندگــی بــر فاجعه انــگاری درد زنــان مبتــلا بــه بیمــاری فیبرومیالژیــا بــود. پــس آزمــون بــا گــروه کنتــرل و دوره پیگیــری بــود.  – مــواد و روش هــا:  پژوهــش حاضــر یــک مطالعــه نیمــه آزمایشــی بــا طــرح پیــش آزمــون جامعــه آمــاری پژوهــش شــامل کلیــه زنــان مبتــلا بــه بیمــاری فیبرومیالژیــا مراجعــه کننــده بــه مطب هــای خصوصــی متخصصــان روماتولــوژی  بیمــار بــه شــیوه نمونه گیــری در دســترس انتخــاب شــدند و  بــه طــور تصادفــی در دو گــروه آزمایــش 30 شــهر شــیراز بــود کــه از میــان آنهــا  نفــر)  تقســیم شــدند. ابــزار پژوهــش شــامل مقیــاس فاجعه انــگاری درد بــود کــه شــرکت کنندگان در مراحــل پیــش 15 نفــر) و کنتــرل ( 15( آزمــون، پــس آزمــون و پیگیــری تکمیــل نمودنــد. جهــت تجزیــه و تحلیــل داده هــا از روش هــای آمــار توصیفــی و تحلیــل واریانــس بــا اندازه گیــری مکــرر اســتفاده گردیــد. یافته هــا: نتایــج نشــان داد کــه درمــان مبتنــی بــر مــدل ارتقــاء کیفیــت زندگــی در کاهــش فاجعه انــگاری درد بیمــاران مؤثــر بــود.. نتیجه گیــری: بکارگیــری درمان هــای روانشــناختی می توانــد بــه کاهــش فاجعه انــگاری درد بیمــاران مبتــلا بــه فیبرومیالژیــا کمــک کنــد.
دریافت: 1397/10/14 | پذیرش: 1397/12/22 | انتشار: 1398/4/24