دوره 7، شماره 2 - ( تابستان 1395 )                   جلد 7 شماره 2 صفحات 8-1 | برگشت به فهرست نسخه ها

Shakeri M R, Derakhshan P, Sheykholvaezin F, Koleini Z. The comparison between postoperative analgesic effect of Morphine-Apotel and Ketorolac alone with intravenous patient control analgesia in patients candidate for plating surgery . JAP 2016; 7 (2) :1-8
شاکری محمدرضا، درخشان پویا، شیخ الواعظین فائزه، کلینی زهرا. مقایسه ی بی دردی پس از عمل در بیماران شکستگی کاندید عمل جراحی پلاک گذاری با مورفین – آپوتل و کتورولاک به تنهایی به روش بی دردی وریدی کنترل شده توسط بیمار . بیهوشی و درد. 1395; 7 (2) :1-8

1- دانشگاه علوم پزشکی بیرجند
2- دانشگاه علوم پزشکی ایران ، pooyaderakh@yahoo.com
3- دانشگاه علوم پزشکی ایران

چکیده مقدمه و هدف: درد بعد از اعمال جراحی یک تجربه ی ناخوشایند است که به دنبال محرک های مختلف بوجود می آید و انسان نسبت به آن واکنش نشان می دهد. این فرایند باعث می شود اختلالات فیزیولوژیک در تمام سیستم های بدن بوجود آید. برای کاهش و تسکین این درد از مخدرها و یا بی حس کننده های موضعی استفاده می شود. این مطالعه با هدف مقایسه بی دردی داروی کتورولاک و مورفین-آپوتل به روش بی دردی وریدی کنترل شده توسط بیمار در بیماران شکستگی تحت عمل جراحی پلاک گذاری انجام گردید. روش تحقیق : در این مطالعه که به صورت کارآزمایی بالینی دو سوکور انجام شد 110 بیمار دچار شکستگی بستری در بیمارستان امام رضا شهر بیرجند در سال 1394 که کاندید عمل جراحی پلاک گذاری بوده و در محدوده سنی 50-18 سال داشتند، وارد مطالعه شدند. هر بیمار با روش جدول تصادفی در یکی از دو گروه دارویی مورفین-آپوتل (گروه A) یا کتورولاک (گروه B) قرار گرفته و پمپ ضد درد بر اساس گروه تعیین شده 15 دقیقه پس از ورود به ریکاوری برای بیماران وصل شد.برای هر بیمار پرسشنامه ای حاوی اطلاعات دموگرافیک ، گروه دارویی، میزان درد با معیار دیداری درد در ساعات 0 ،6 و12 پس از عمل اندازه گیری و پر شد. یافته ها : 6/73 % افراد مورد مطالعه (81 نفر) مرد و 4/26 % (29 نفر) زن بودند. بیشترین محل شکستگی در افراد مورد مطالعه در استخوان ران (18 نفر و 4/16 %) بود. میانگین سنی در افراد مورد مطالعه 48/15 ± 81/38 سال بود.. براساس نتایج بیشترین میزان درد در هر دو گروه مورد مطالعه پس از گذشت زمان به صورت معناداری کاهش پیدا کرده است. به طوری که بیشترین میزان درد در ساعت صفر و کمترین میزان درد در ساعت 12 پس از عمل بوده است. (Pvalue<0.05). در بررسی تفاوت بین درد در ساعات مختلف پس از عمل جراحی، تفاوت معناداری مشاهده شد. به طوری که میزان درد پس از عمل جراحی، بین ساعات 6 و صفر، بین ساعات 12 و 6 و همچنین بین ساعات 12 و صفر به صورت معناداری در هر دو گروه کاهش پیدا کرده است. نتیجه گیری : براساس نتایج مطالعه حاضر می توان به این نتیجه دست یافت که نه تنها مصرف داروهای ضد درد غیر مخدر در مقایسه با گروه داروهای ضد درد مخدر هیچ گونه ارجحیتی نداشتند، بلکه استفاده از داروی مورفین-آپوتل اثر ضد دردی بیشتری ایجاد کرده است.

نوع مطالعه: پژوهشي | موضوع مقاله: مدیریت درد حاد
دریافت: 1394/8/10 | پذیرش: 1395/1/21 | انتشار: 1395/4/9