دوره 6، شماره 4 - ( زمستان 1394 )                   جلد 6 شماره 4 صفحات 65-56 | برگشت به فهرست نسخه ها

Nazari M A, Hashemi T, Yassini S M, Mirhosseini H. Determining the relationship of the Relapse rate and None invasive electrical brain stimulation following Ultra Rapid Opioid Detoxification ( UROD) method. JAP 2016; 6 (4) :56-65
نظری محمدعلی، هاشمی تورج، یاسینی سیدمجتبی، میرحسینی حمید. تعیین ارتباط عود اعتیاد با تحریک الکتریکی غیرتهاجمی مغز، متعاقب درمان به روش سم‌زدائی فوق-سریع مواد افیونی. بیهوشی و درد. 1394; 6 (4) :56-65

1- دانشگاه تبریز
2- علوم پزشکی یزد
3- دانشگاه تبریز ، Mirhosseini@tabrizu.ac.ir

چکیده

زمینه و هدف: اصطلاح افیون، اشاره بر مواد طبیعی و صناعی دارد که فعالیتی شبیه مرفین دارند. مواد افیونی آثار مضعف سیستم عصبی مرکزی و ضد­درد داشته و به­دلیل ایجاد لذت و سرخوشی، متعاقب درمان نیز ممکن است منجربه تکرار مصرف توسط فرد معتاد ‌شوند. هدف از این مطالعه بررسی رابطه عود مصرف مواد و تحریک الکتریکی غیرتهاجمی مغزی به­دنبال درمان اعتیاد به­روش سم­زدایی فوق سریع می­باشد.

مواد و روش­ها: این مطالعه یک کارآزمایی بالینی دو گروهی و دوسویه کور است که برروی 40 بیمار منتخب درمان اعتیاد از طریق سم­‌زدائی فوق سریع انجام شد. بیماران طی سه نوبت تحت تحریک الکتریکی مستقیم فراجمجمه­ای قرار گرفتند. عود اعتیاد در سه زمان شامل دو هفته، یک و سه ماه پس  از سم­زدایی با انجام آزمایش نواری اعتیاد و مصاحبه روان­پزشک بررسی شد. اطلاعات پس از جمع­آوری با نرم­افزار آماری  SPSS20 و استفاده از مدل رگرسیون لجستیک ترتیبی با انتخاب گروه درمانی به­عنوان متغیر پیشگو به­همراه سایر متغیرها تجزیه و تحلیل گردید.

یافته ­ها: تمامی افراد مذکر و میانگین سنی گروه مداخله 11 /2±25 و کنترل 71/1±26 سال بود. گرچه مداخله در کوتاه­مدت مفید به­نظر می­رسید و میزان عود طی دو هفته اول کمتر بود اما نهایتا اختلاف میزان عود گروه­ها معنی­دار نبود(931/0=p)  و در میان سایر عوامل تنها وضعیت تاهل موثر است(05/0>p)

نتیجه­ گیری: یافته­ها حاکی از عدم تاثیر طولانی مدت تحریک الکتریکی فراجمجمه­ای بر عود اعتیاد پس از درمان به­روش سم­زدائی فوق سریع است.

دریافت: 1394/6/17 | پذیرش: 1394/7/4 | انتشار: 1394/10/6