دوره 5، شماره 2 - ( تابستان 1393 )                   جلد 5 شماره 2 صفحات 18-10 | برگشت به فهرست نسخه ها

lak M, Soleimani S, Saghafinia M, Panahi Y, hesarikia H, Madani S J. Designing an evidence-based guideline for acute pain management in orthopedic surgeries. JAP 2014; 5 (2) :10-18
لک مرضیه، سلیمانی سارا، ثقفی نیا مسعود، پناهی یونس، حصاری کیا حمید، مدنی سیدجلال. طراحی دستورالعمل مبتنی بر شواهد کنترل درد حاد در اعمال جراحی ارتوپدی. بیهوشی و درد. 1393; 5 (2) :10-18

1- مرکز تحقیقات تروما، گروه بیهوشی، دانشکده پزشکی، دانشگاه علوم پزشکی بقیه الله ، تهران
2- دانشکده پزشکی، دانشگاه علوم پزشکی بقیه الله، تهران
3- مرکز تحقیقات تروما، گروه بیهوشی، دانشکده پزشکی، دانشگاه علوم پزشکی بقیه الله ، تهران ، dr.saghafinia@yahoo.com
4- مرکز تحقیقات آسیب های شیمیایی، گروه فارماکولوژی بالینی، دانشکده پزشکی، دانشگاه علوم پزشکی بقیه الله، تهران
5- گروه ارتوپدی، دانشکده پزشکی، دانشگاه علوم پزشکی بقیه الله، تهران
6- گروه بیهوشی، دانشکده پزشکی، دانشگاه علوم پزشکی بقیه الله، تهران

زمینه و هدف: مطالعه حاضر جهت طراحی دستورالعمل کنترل درد حاد پس از اعمال جراحی ارتوپدی تنظیم گردید تا بتوانیم سهمی در پروژه طراحی دستورالعمل کنترل درد حاد پس از اعمال جراحی سهیم بوده، به پیشرفت رضایت و کیفیت زندگی بیماران کمک نموده و همچنین در ارتقاء کیفیت خدمات رسانی بیمارستان نقش کوچکی داشته باشیم.

مواد و روش­ها: در این مطالعه که به روش تحقیات توسعه­ای انجام شد، ابتدا منابع گوگل­اسکولار، پاب مد، کوکران، اسکوپوس، الزویر و اسپرینگر با کلمات کلیدی جراحی ارتوپدی درد حاد پس از عمل، اداره درد حاد، اداره درد پس از عمل، طی 5 سال گذشته مورد جستجو قرار گرفت. مقالات کارآزمایی بالینی، مرور سیستماتیک و متاآنالیز مربوط به کنترل درد حاد پس از اعمال جراحی ارتوپدی که از کیفیت مناسبی برخوردار بوده وارد مطالعه گردید. کیفیت سنجی مقالات بوسیله پرسشنامه جاداد ( Jadad Score ) که یکی از معتبرترین پرسشنامه­های بین­المللی در سنجش کیفیت مقالات است انجام گرفت و مقالاتی که نمره کمتر از 4 دریافت کردند از مطالعه حذف شدند. سپس دستورالعمل کنترل درد حاد بعد از اعمال جراحی ارتوپدی بر اساس مدل استتلر با رویکرد مبتنی بر شواهد طراحی شده و کیفیت آن مورد بررسی قرار گرفت.

یافته­ها: تعداد 77 مقاله در زمینه بیدردی بعد از اعمال جراحی ارتوپدی انتخاب شدند که از این بین، تعداد 51 مقاله که نمره جاداد بالای 4 داشتند وارد جلسات شدند. تعداد 3 جلسه هم­اندیشی صاحب نظران برگزار شد که در پایان دستورالعمل نهایی مورد تصویب اعضای گروه قرار گرفت.

نتیجه­گیری: کنترل درد به روش مولتی­مودال از جمله مواردی است که از اعتبار بسیار بالایی در مقالات برخوردار بوده است. همچنین تجویز دوز پیشگیرانه از داروهای بی­دردی، به ویژه داروهای ضد التهاب غیر استروئیدی و به­خصوص کپسول سلکوکسیب، میزان اثربخشی بالایی در بین مقالات داشته است. از طرفی بی­دردی با استفاده از کاتتر اپی­دورال به روش بی­دردی با کنترل بیمار  ( PCA ) و بلوک پری­آرتیکولار نقش بسزایی در کنترل درد حاد بعد از اعمال ارتوپدی ایفا کرده است. همچنین تجویز دوز تسکینی با استفاده از مخدرها و به ویژه مورفین در مقالات متعددی تأیید شده است.

متن کامل [PDF 317 kb]   |   متن کامل (HTML)   (3228 دریافت)
نوع مطالعه: پژوهشي | موضوع مقاله: مدیریت درد حاد
دریافت: 1393/4/2 | پذیرش: 1393/4/2 | انتشار: 1393/4/2