عزیز بهنام مقدم، محمد بهنام مقدم، علیرضا ماردپور، اکبر رستمی نژاد، محمد لطیف راستیان، نعیم عبدی،
دوره ۵، شماره ۴ - ( ۱۰-۱۳۹۳ )
چکیده
زمینه و هدف : سالانه به دلیل عواملی از قبیل بیماری، تروما و نواقص مادرزادی حدود ۲۰۰ تا ۵۰۰ میلیون قطع عضو در کل جهان صورت می گیرد، که از این تعداد به طور تقریبی ۸۵ درصد آنها مربوط به اندام تحتانی می باشد. وجود درد اندام خیالی برای افرادی با قطع عضو یک مشکل عمده است و برای افرادی که نیازمند درمان هستند، چالش های درمانی را می طلبد. مطالعه حاضر با هدف پیگیری ۱۸ ماهه اثر بخشی حساسیت زدایی با حرکات چشم و پردازش مجدد بر درد عضو خیالی بیماران مبتلا به قطع عضو صورت گرفت.
مواد و روش ها: مطالعه حاضر یک پژوهش نیمه تجربی می باشد. ۴۰ بیمار مبتلا به قطع عضو، که از درد عضو خیالی رنج می بردند و مدت های طولانی تحت درمان دارویی بودند، به صورت نمونه گیری در دسترس(۱۳۹۱تا ۱۳۹۳) انتخاب شده و به طور تصادفی به دو گروه تجربی و کنترل تقسیم شدند. روش درمانی حساسیت زدایی با حرکات چشم و پردازش مجدد برای هر بیمار بطور جداگانه در ۱۲ جلسه یک ساعته در طی یک ماه اجرا شد. به منظور گردآوری داده ها از پرسشنامه اطلاعات دموگرافبک و مقیاس رتبه بندی درد استفاده شد. داده های گردآوری شده درد عضو خیالی در قبل از مداخله، بعد از مداخله و ۱۸ ماه پیگیری با استفاده از آمار توصیفی، و آزمون اندازه گیری مکرر تجزیه و تحلیل شدند.
یافته ها: میانگین درد عضو خیالی در قبل از مداخله، بعد و ۱۸ ماه پیگیری به ترتیب ۰۸/۱±۱۵/۷، ۲۳/۱±۴۰/۳ و ۰۱/۱±۷۵/۱ بود، که با استفاده از آزمون اندازه گیری مکرر اختلاف معنی داری را نشان داد(۰۰۱/۰P<).
نتیجه گیری: نتایج نشان دادند که اثر بخشی روش حساسیت زدایی با حرکات چشم و پردازش مجدد در درمان درد عضو خیالی در ۱۸ ماه پیگیری بادوام بوده است . بنابراین توصیه می شود که از این روش به عنوان یک روش درمانی و مکمل برای درد عضو خیالی بیماران مبتلا به قطع عضو استفاده شود.
سعید ایل بیگی، مهدی مهجور، حسین یعقوبی، علی ثقه الاسلامی،
دوره ۶، شماره ۱ - ( ۱-۱۳۹۴ )
چکیده
زمینه و هدف: رفلکسولوژی از روشهای جدید درمانی برای اختلالات اسکلتی – عضلانی بخصوص کمردرد به حساب میآید.برای دسیابی به نتایج قطعی تر در این زمینه تأثیرات این روش بر درمان کمردرد و همچنین پیگیری علائم بیماران به بررسی اثرات شش هفته کینزیوتیپ و همچنین ۴ ماه پیگیری بر میزان درد و ناتوانی مردان مبتلا به کمردرد مزمن غیراختصاصی پرداخته شد.
مواد و روش ها: در این پژوهش نیمه تجربی ۲۴ بیمار مبتلا به کمردرد مزمن غیر اختصاصی به مدت شش هفته تحت درمان با وسیله رفلکسولوژی کف پا زیر نظر درمانگر ورزشی قرار گرفتند. میزان درد با استفاده از مقیاس عینی درد و میزان ناتوانی عملکردی با استفاده از پرسشنامه استاندارد اوسستری قبل، بعد و چهار ماه بعد از انجام مداخله اندازهگیری شد. داده ها با استفاده از آزمون های تی مستقل در سطح معنیداری (۰۵/۰> P) آنالیز شدند.
یافته ها: نتایج نشان دهنده کاهش معنی دار درد و ناتوانی عملکردی در بیماران مبتلا به کمردرد مزمن غیر اختصاصی بلافاصله بعد از شش هفته رفلکسولوژی کف پا بود(۰۰۱/۰p<). همچنین نتایج بدست آمده از چهار ماه پیگیری بیماران نشان دهنده عدم بهبود معناداری در درد و ناتوانی عملکردی بیماران نسبت به پیش آزمون بود(۰۵/۰ P>).
نتیجه گیری: رفلکسولوژی کف پا میتواند در توانبخشی بیماران مبتلا به کمردرد مزمن غیراختصاصی اثرات موقتی و کوتاه مدت داشته باشد به طوری که بعد از چهار ماه پیگیری دوباره علائم درد و ناتوانی عملکردی در بیماران مشاهده شد.