Fathi K, Shahbazi M, Koraei A, Malekzadeh M. Effectiveness of Acceptance and Commitment-Based Therapy on Acceptance of Pain and Emotional Control of Cancer Patients. JAP 2020; 11 (2) :53-67
URL:
http://jap.iums.ac.ir/article-1-5470-fa.html
فتحی کوروش، شهبازی مسعود، کرایی امین، ملک زاده محمد. کارایی درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد بر پذیرش درد و کنترل عواطف بیماران مبتلا به سرطان. بیهوشی و درد. 1399; 11 (2) :53-67
URL: http://jap.iums.ac.ir/article-1-5470-fa.html
1- دانشجوی دکتری مشاوره، واحد اهواز، دانشگاه آزاد اسلامی، اهواز، ایران
2- استادیار دانشگاه آزاد اسلامی، واحد مسجد سلیمان، گروه مشاوره، مسجد سلیمان، ایران
3- استادیار گروه مشاوره، واحد اهواز، دانشگاه آزاد اسلامی، اهواز، ایران
4- استادیار گروه روانشناسی و روانپزشکی دانشگاه علوم پزشکی یاسوج، یاسوج، ایران
چکیده: (2139 مشاهده)
زمینــه و هــدف: تجربــه درد و کنترل عواطف در افــراد مبتــلا سرطان میتواند بــر ابعاد مختلــف روانشــناختی و اجتماعــی تأثیرگذار باشــد. پژوهش حاضر بــا هــدف بررســی کارایی درمــان مبتنــی بــر تعهــد و پذیــرش بــر بر پذیرش درد و کنترل عواطف بیماران مبتلا به سرطان انجــام شــد.
مــواد و روشهــا: پژوهــش حاضــر از نظر هدف، کاربــردی و از نظر روش پژوهــش از نوع نیمــه تجربــی و از طــرح پیش آزمــون پس آزمــون با گروه کنترل بود . جامعه آماری این پژوهش را مردان مبتلا به سرطان شهرستان کهگیلویه در سال 1397 تشکیل دادند. نمونه آماری 26مرد مبتلا به سرطان بود که به روش هدفمند انتخاب و به روش تصادفی در دو گروه آزمایش (13 آزمودنی) و گروه کنترل (13 آزمودنی) جایگزین شدند. برای جمع آوری دادهها از پرسشنامههای پذیرش درد مک کراکن و وولس (2004) و کنترل عواطف ویلیامز و چامبلز (1997)، استفاده شد. گروه آزمایش در طی 8 جلسهی 90 دقیقهای درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد را دریافت کرد، اما گروه کنترل هیچ مداخلهای دریافت نکرد. دادهها با استفاده از تحلیــل کوواریانــس چند متغیره (مانکووا) وتــک متغیــره تجزیــه (انکــووا) در نرم افزار SPSS تحلیــل شــدند.
یافتههــا: نتایج نشان داد که که درمان مبتنی بر پذیرش و تعهد بر تمایل به درد، مشارکت فعال و نمره کلی پذیرش درد، خشم، خُلق افسرده، اضطراب، عاطفه مثبت و نمره کلی کنترل عواطف در مرحله پس آزمون مؤثر بوده است، اما ماندگاری اثر نداشته است (05/0>p).
نتیجه گیـری: روانشناسان میتوانند از نتایج پژوهش حاضر جهت داخلات درمانی مبتنی بردرمان پذیرش و تعهد افزایش پذیرش درد و کنترل عواطف بیماران مبتلا به سرطان استفاده کنند.
نوع مطالعه:
پژوهشي |
موضوع مقاله:
عمومى دریافت: 1398/5/31 | پذیرش: 1399/2/8 | انتشار: 1399/4/10