معروفی مریم، نیکوبخت فرزانه، علی محمدی نصراله، بدیعی زهره. مقایسه تاثیر شیر مادر وملودی بر شدت درد ناشی از خونگیری پاشنه پا درنوزادان بستری در بخش مراقبت ویژه نوزادان. بیهوشی و درد. 1394; 6 (1) :45-54
URL: http://jap.iums.ac.ir/article-1-5176-fa.html
1- دانشکده پرستاری و مامایی
2- دانشکده پرستاری و مامایی ، alimohammadi@nm.mui.ac.ir
3- دانشکده پزشکی
چکیده: (5110 مشاهده)
مقدمه : نوزادان، در حین مراقبت در بخش های ویژه نوزادان تحت رویه های دردناک زیادی قرار میگیرند که در صورت عدم توجه به آن وضعیت خواب، رشد و تکامل، تحمل تغذیه و حتی علائم حیاتی و درصد اشباع اکسیژن شریانی آنان نیز دچار مشکل و تغییرات می شود. لذا این مطالعه به منظور بررسی مقایسهای تاثیر شیر مادر و ملودی بر شدت درد ناشی از خون گیری پاشنه پا در نوزادان انجام شده است.
روش انجام کار: این مطالعه یک مطالعه نیمه تجربی سه گروهی و سه مرحله ای بوده که در بیمارستان الزهرا(س)اصفهان به مدت5ماه انجام گرفته است. تعداد نمونه های پژوهش75 نوزاد بود که به روش نمونه گیری آسان انتخاب شدند وباروش تصادفی در یکی از گروه های 25 نفری تحت مداخله با ملودی، شیر مادر و یا گروه کنترل قرار گرفتند. در گروه مداخله شیر مادر، میزان 2 سی سی شیر مادر،که توسط مادر دوشیده میشد و 3دقیقه قبل ، حین و 3 دقیقه پس از انجام پروسیجر دردناک خون گیری پاشنه پا به وسیله سرنگ توسط پژوهشگردر دهان نوزاد ریخته میشد به طوری که اجازه مکیدن به نوزاد داده نمی شد. سپس شدت درد نوزاد 3دقیقه قبل، حین و 3 دقیقه بعد از انجام پروسیجر خون گیری پاشنه پا ثبت می گردید .در مورد گروه (ملودی)،3دقیقه قبل، حین و 3 دقیقه بعد از انجام پروسیجر خون گیری پاشنه پا، قطعه ملودی منتخب و تائید شده از فاصله یک متری از کات نوزاد و با شدت صوت 65دسی بل پخش می شد و شدت درد در زمانهای مذکور ثبت میگردید. در نوزادان گروه کنترل بدون انجام هیچ مداخله ای شدت درد همانند گروههای مداخله ، در زمانهای مذکور مورد سنجش ، اندازه گیری و ثبت می گردید .اطلاعات بدست آمده از دو روش فوق الذکر پس از ورود به رایانه بوسیله نرم افزار20 SPSS وبا استفاده از روش های آماری توصیفی و استنباطی (میانگین، آنالیز واریانس با تکرار مشاهدات و آنالیز واریانس یکطرفه) مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت.
یافته ها: نتایج آزمون آماری آنالیز واریانس با مشاهدات تکراری نشان داد که میانگین شدت درد در هرکدام از سه گروه بین زمانهای مختلف اختلاف معنی دار ی داشته است (001/0 p < ).
بحث و نتیجه گیری: یافته های این مطالعه نشان داد که ملودی باعث کاهش درد نوزاد حین انجام خون گیری پاشنه پا شده است بنابراین پیشنهاد می گردد، برای جلوگیری از اثرات سوء درد در نوزادان هنگام انجام پروسیجرهای دردناک از پخش ملودی استفاده شود.
نوع مطالعه:
پژوهشي |
موضوع مقاله:
مدیریت درد حاد دریافت: 1393/8/27 | پذیرش: 1393/12/17 | انتشار: 1394/1/7