رحیم زاده پوپک، ایمانی فرناد، فیض سیدحمیدرضا، محسن پور امیرمحمد، نصیری علی اکبر. تأثیر تجویز ممانتین خوراکی قبل از عمل بر درد پس از اعمال ارتوپدی. بیهوشی و درد. 1392; 4 (2) :216-222
URL: http://jap.iums.ac.ir/article-1-5013-fa.html
چکیده: (8893 مشاهده)
زمینه و هدف: ممانتین یکی از آنتاگونیستهای گیرنده های NMDA است که دارای شروع سریع و عوارض جانبی محدودی بوده و اثرات مهاری آن بر دردهای نوروپاتیک درصورتی که قبل از آسیب عصب استفاده شود مطرح شده است. مطالعات اندکی در مورد تأثیر آن در کنترل درد حاد پس از عمل وجود دارد. هدف از این مطالعه بررسی تأثیر تجویز ممانتین خوراکی بر میزان درد پس از اعمال ارتوپدی میباشد.
مواد و روشها: تعـﺪاد 60 ﺑﻴﻤـﺎر دچار شکستگی اندام فوقانی (ASA Class I,II)در یک کارآزمایی بالینی دوسوکور، در دو گروه مطالعه شدند. ﭘــﺲ از اﺧــﺬ رﺿﺎﻳﺖﻧﺎﻣﻪ ﻛﺘﺒﻲ، یک ساعت قبل از عمل به یک گروه 20میلیگرم ممانتین و به گروه دیگر دارونما داده شد. ﺳﭙﺲ ﺑﻴﻤﺎران پیشداروی فنتانیل و میدازولام و القای بیهوشی با پروپوفول و سیسآتراکوریم دریافت کردند. در طول عمل مقدار نگهدارنده پروپوفول و رمیفنتانیل تجویز شد. در پایان عمل نمره درد برحسب معیار بصری درد ( (VASو نمره آرامبخشی در ریکاوری و ﻫمچنین در ﺳﺎﻋﺘﻬﺎی 6، 8، 24، 36 و 48 ﭘﺲ از ﻋﻤﻞ ﺑﺮرﺳﻲ و ﺛﺒﺖ ﮔﺮدﻳﺪ. ﻫﻤﭽﻨـﻴﻦ مقدار مصرفی مخدر مورد نیاز جهت کنترل درد و میزان تهوع و استفراغ ثبت شد.
یافتهها: دو گروه از نظر مشخصات دموگرافیک تفاوت معنیداری با هم نداشتند. نمره درد در ریکاوری و ساعتهای 6 و24 پس از عمل جراحی در گروهدار و کمتر از دارونما بود، مقایسه نمره آرامبخشی در دو گروه نشان داد که میزان آرامبخشی تنها در ساعت 24 پس از عمل در دو گروه بطور معنیداری اختلاف آماری دارد (04/0P =)، همچنین میزان مصرف مورفین تزریق شده در زمان ریکاوری در گروه ممانتین کمتربود (01/0P =). بروز عوارض مانند تهوع و استفراغ در دو گروه مورد مطالعه تفاوت معنیداری با هم نداشت.
نتیجهگیری: مصرف20 میلیگرم ممانتین یک ساعت قبل از عمل جراحی بر کاهش شدت درد بعد از عمل مؤثر بوده، و سبب کاهش تقاضای مورفین در زمان ریکاوری شده است.
نوع مطالعه:
پژوهشي |
موضوع مقاله:
مدیریت درد حاد دریافت: 1392/4/17 | پذیرش: 1397/9/19 | انتشار: 1397/9/19