دوره 7، شماره 2 - ( تابستان 1395 )                   جلد 7 شماره 2 صفحات 40-29 | برگشت به فهرست نسخه ها

XML English Abstract Print


1- دانشگاه ایران ، mgodrati@yahoo.com
2- دانشگاه تبریز
چکیده:   (4598 مشاهده)

هدف: هدف از تحقیق حاضر بررسی اثربخشی تکنیک­های رفتاردرمانی دیالکتیکی در کاهش فاجعه آمیزی، ترس از حرکت، ناتوانی ناشی از درد و شدت درد در بیماران مبتلا به درد مزمن عضلانی- اسکلتی بود. 

روش: پژوهش حاضر به­صورت بررسی تک آزمودنی بر پایه طرح خط پایه چندگانه که جزو طرح­های نیمه آزمایشی است، انجام شد. آزمودنی­های پژوهش دو بیمار زن مبتلا به کمردرد مزمن بودند که به شیوه نمونه­ گیری غیر تصادفی هدفمند از میان مراجعه­کنندگان به کلینیک درد تبریز و براساس تشخیص متخصص درد، مصاحبه بالینی و ابزارهای غربالگیری، وارد پژوهش شدند. پروتکل درمان در 12 جلسه 60 دقیقه­ای بر روی 2 بیمار زن مبتلا به کمر درد مزمن اجرا شد. همچنین 2 جلسه خط پایه و یک جلسه پیگیری 1 ماهه نیز وجود داشت. پرسشنامه­های فاجعه آمیزی (PCS)، ترس از حرکت (TSK)، ناتوانی ناشی از درد (PDQ) و شدت درد (VAS) در جلسات خط پایه، پنجم، هفتم، نهم، یازدهم، چهاردهم و جلسه پیگیری، توسط آزمودنی­ها تکمیل شد. نتایج درمان از طریق روش ترسیم دیداری بررسی شد.

یافته­ها: نتایج نشان داد که رفتاردرمانی دیالکتیکی در کاهش فاجعه آمیزی، ترس از حرکت، ناتوانی ناشی از درد و شدت درد موثر است و این اثرات به میزان زیادی در مرحله پیگیری نیز در بیماران باقی می­ماند. 

نتیجه­گیری: به­کارگیری درمان­های روان شناختی در کنار درمان دارویی در درمان بیماران مبتلا به درد­های مزمن عضلانی- اسکلتی موثر است.

متن کامل [PDF 449 kb]   (3861 دریافت)    
نوع مطالعه: پژوهشي | موضوع مقاله: مديريت درد مزمن
دریافت: 1394/3/20 | پذیرش: 1395/1/29 | انتشار: 1395/4/9

بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.